День Казанської ікони Божої Матері / фото khersonline.net

Образ Діви Марії в християнстві вважається одним із найшанованіших. Церква кілька разів на рік відзначає свята, присвячені іконам Божої Матері.

Щорічно двічі на рік церква відзначає свято, присвячене Казанській іконі Божої Матері. Цей чудотворний образ добре відомий в народі і користується великою любов'ю християн. Їй приписують безліч чудес і зцілень. Шанується ця ікона 21 липня і 4 листопада. 

Історія явища ікони

Вважається, що явище ікони відбулося 21 липня 1579 року. За переказами, в той час в Казані пройшла сильна пожежа і знищила безліч будинків. Тоді Богородиця тричі з'явилася 9-річній доньці купця і розповідала про свою ікону в згарищі згорілого будинку.

Відео дня

Спочатку дівчинці ніхто не вірив, але після третього явлення її мати погодилася піти у вказане місце. Там знайшли красиву ікону, яка зовсім не постраждала від вогню. З того часу біля ікони траплялося багато чудес. Вона зцілювала хворих і повертала зір сліпим.

Про що моляться Казанській іконі Божої Матері

У цієї ікони просять здоров'я, зцілення від важких хвороб, благополуччя. Їй моляться для позбавлення від скорботи і печалі. Казанська ікона Богоматері вважається покровителькою жінок. У неї просять заступництва сім'ї, здоров'я для дітей і чоловіка, легких пологів.

Традиції і заборони в День Казанської Божої Матері

Традиційно в цей день відвідують богослужіння і читають молитву Божій Матері. У цей день прополюють городи, якщо немає дощу. Також готують льохи до зберігання овочів. Доброю прикметою вважалося відзначати весілля в цю дату – тоді шлюб буде дуже міцним. 

Історик і релігієзнавець Ігор Козловський каже:

Ви просите у господа, а не у ікони. Ікона, нагадую, це провідник. Сама ікона Казанської Божої матері – вона така ж, як і всі інші. Немає спеціальних у неї моментів, які пов’язані саме з вшануванням цієї ікони. Традиційно зрозуміло, що народ так чи інакше придумує там про кохання, успішне заміжжя, сімейне щастя. Тобто вважають, що вона є покровителька вашої родини. Іноді моляться перед нею про зцілення від усіляких хвороб, до речі, якраз з очима, - офтальмологія. Або про мудрість – щоб були правильні рішення, щоб не було помилок. Але це можна просити у будь-якої ікони – через неї до Божої матері. Але ж переважно – це родина, здоров’я, це проблеми.

У День Казанської Богоматері не можна прати білий одяг, шити, працювати по дому, плакати. Не рекомендується купатися у водоймах. 

Історик і релігієзнавець Ігор Казанський вважає, що святкування явища Казанської ікони не повинно перетинатися з політичними подіями. Це внутрішня справа церкви і саме церква приймає рішення. Це вже давня традиція, пов'язана з іконою Казанської Божої Матері. І навряд чи церква буде це розглядати з точки зору сучасних політичних подій.

Є храми, які мають свято ікони Казанської Божої Матері. Якщо православна церква визнає святість цієї ікони, поважає це свято, то позацерковні люди навряд чи можуть з цього приводу щось висловлювати. 

Привітання з Днем Казанської Божої Матері

День Казанської ікони Божої Матері 2022 / листівки УНІАН

Із Днем Казанської ікони Божої Матері! Нехай образ Богородиці береже вас від болю, від бід, всякого зла та ворогів. Бажаю вам миру, тепла, достатку, добробуту та здоров'я. Нехай Казанська ікона стане вашим надійним оберегом!

***

У свято Казанської ікони Божої Матері я бажаю вам і вашій родині миру, благополуччя, здоров'я, достатку, добрих помислів і світлих надій. Нехай Казанська ікона завжди захищає від життєвих лих і печалі, нехай Матір Божа ніколи не дасть впасти і поникнути душею.

День Казанської ікони Божої Матері / листівки УНІАН

Нехай Казанська ікона Божої Матері принесе в ваш будинок мир, лад і достаток! Я бажаю вам величезного щастя, міцного здоров'я, невичерпного добра, світлих почуттів і нескінченної любові! Нехай ваше життя завжди наповнюється позитивними емоціями і яскравими враженнями!

***

З Днем Казанської ікони Божої Матері! Нехай образ Богородиці зберігає вас від болю, від бід, всякого зла і недругів. Бажаю вам миру, тепла, достатку, благополуччя і здоров'я. Нехай Казанська ікона стане вашим надійним оберегом!

Привітання для православних віруючих / листівки УНІАН

У День Казанської ікони Божої Матері я від душі бажаю миру та благополуччя, здоров'я всієї родини та достатку, світлих надій та добрих помислів, міцної віри та неймовірних сил. Нехай Казанська ікона завжди захистить від життєвих лих і ворогів, нехай Мати Божа ніколи не дасть впасти і поникнути душею.

***

Вітаю від щирого серця з прекрасним святом - Днем Казанської Божої Матері! Бажаю вам добрих звісток, усіх благ, міцного здоров'я, і щоб усе було добре у вас та у вашій родині!

День Казанської ікони Божої Матері 4 листопада / листівки УНІАН

Нехай цей світлий, священний і важливий день принесе у кожну оселю милосердя, розуміння та душевне тепло. Нехай кожна молитва буде почута, а кожне важливе прохання допоможе врятувати життя. Нехай Божа Матір береже Вас та Ваших близьких.

***

Вітаю із Днем Казанської ікони Божої Матері! Бажаю, щоб святий образ Богородиці зберігав тебе від бід, уберігав твою сім'ю від злих недуг та чуток. Бажаю жити у світі, достатку та любові з добрим серцем та відкритою душею.

Вас также могут заинтересовать новости: