День святого Георгія Побідоносця 2023 / ua.depositphotos.com

Православні віруючі кілька разів на рік вшановують пам'ять священномученика Георгія Побідоносця, одного з найвідоміших християнських святих. Цей святий вважається покровителем воїнів та всіх чоловіків, а також людей, які працюють у землі. У день його пам'яті прийнято вітати з іменинами Юрія, Єгора та Георгія – ці три імені вважають спорідненими.

Ми розповіли, як відзначити День Георгія Побідоносця 2023, що не можна робити і як красиво привітати близьких.

Відео дня

Коли День Георгія Побідоносця 2023

Вшановують його кілька разів на рік - 23 квітня за новим стилем (або 6 травня за старим) відзначають народження святого, а 10 листопада за новим стилем (23 листопада за старим) вшановують смерть святого. Також 26 листопада за сучасним стилем (9 грудня за старим) відзначають освячення Георгіївської церкви у Києві, побудованої Ярославом Мудрим. Донині цей храм не зберігся.

У народі свята на честь Георгія Побєдоносця отримали назви "Георгій Весняний" та "Георгій Осінній".

Що за свято Георгій Побідоносець - історія святого

Георгій Побідоносець народився в Каппадокії, територія якої в даний час належить Туреччині. Його батьки сповідували християнство; батько зазнав мученицької смерті за Христа, а мати, володіючи майном у Палестині, переїхала із сином назад на батьківщину.

Дорослий Георгій вступив на військову службу, де завдяки своїм численним успіхам привернув увагу імператора Діоклетіана. Імператор захотів, щоб Георгій став частиною його варти, і так воно й сталося. У період гонінь на християн, започаткованих Діоклетіаном, Георгій розпродав все своє майно, щоб допомогти бідним, і відкрито захищав християн. За ці вчинки його заарештували, піддавали тривалим тортурам і намагалися змусити зректися Христа.

За легендою, святий чудовим чином зцілювався від ран, навіть коли його піддавали найжорстокішим тортурам. Попри всі випробування, Георгій залишався непохитним. Зрештою, стомлені боротьбою з воїном, язичники його обезголовили.

День святого Георгія Побідоносця - традиції та заборони

У цю дату православні віруючі ходять до церкви, беруть з собою хліб і сіль, щоб освятити їх. Цими продуктами потім потрібно нагодувати домашню худобу - згідно з повір'ями, такий ритуал поліпшить стан здоров'я худоби і допоможе їй легше пережити зиму. Також християни вдома і в храмах моляться Георгію Побідоносцю про зцілення від хвороб, про допомогу в справах і про захист від недругів.

Категорично заборонено в день пам'яті святого Георгія Побідоносця вирушати у відрядження і подорожі - поїздка буде невдалою. Також не можна нічого давати в борг сусідам - можете ненароком віддати своє щастя і фінансове благополуччя. Ніяких нових справ також починати не варто - вони не будуть складатися вдало. Як і в будь-яке інше православне свято, сьогодні забороняється сваритися і ображатися.

День святого Георгія Побідоносця - листівки та привітання

З Днем святого Георгія Побідоносця. Бажаю вам душевної рівноваги, сімейного щастя та взаєморозуміння. Нехай в цей світлий день зірка надії сяє над вами і веде вас до успіху!

***

Вітаю з Днем святого Георгія Побідоносця. Бажаю сміливості, завзятості, стійкості, рішучості. Бажаю сили духу, віри, надії та любові. Бажаю мудрості, терпимості, доброчесності та вірності самому собі! Мужайся, борись і перемагай!

***

Вітаю з Днем святого Георгія Побідоносця, бажаю якнайчастіше відчувати радість перемог і задоволення від досягнутих цілей, бачити втілення своїх мрій у життя.

***

Вітаю з Днем святого Георгія Побідоносця! Бажаю мудрості та сили. Бажаю сміливості та рішучості. Бажаю честі та самовідданості. Бажаю розсудливості та доблесті. Бажаю душевної сили та хоробрості. Слава Україні, Героям слава!. І хай довкола панує мир. А в цьому світі нехай буде тобі щастя!

***

Вітаю з Днем святого Георгія Побідоносця і хочу побажати світлої та міцної віри душі, мужності та відваги, шляхетних цілей та вчинків, променів доброї слави та істинної надії на шляху.

***

Вітаємо з Днем святого великомученика Георгія Побідоносця, покровителя воїнів та землеробів, небесного охоронця міст та селищ. Нехай же його перемога над змієм надихає нас на подвиги і зараз, а всі подвиги та страждання ніколи не будуть забуті. І нехай запанує мир в Україні, а всі наші захисники повернуться в родини!

День Георгія Побідоносця 23 листопада / коллаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
День святого Георгія Побідоносця листівки / коллаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
День святого Георгія Побідоносця привітання / коллаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
З Днем святого Георгія Побідоносця / коллаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Вас також можуть зацікавити новини: