День Військово-Повітряних сил України / фото REUTERS

Сьогодні, 6 серпня, Україна відзначає День Військово-Повітряних сил Збройних сил. До складу ВПС входять бомбардувальна, розвідувальна, транспортна та штурмова авіація, спеціальні повітряні війська та ППО.

Повітряні сили України щодня розпізнають та знищують місця базування окупантів та їхньої техніки, ведуть розвідку з висоти, уражають ворожі цілі у повітрі та перевозять на фронт військових та матеріали. ВПС охороняють наш сон без перерв та вихідних, а українці ласкаво називають їх "соколами".

Ми зібрали вітання для військових ВПС, які допоможуть висловити подяку за їхню роботу.

Відео дня

День ВПС України: історія свята

Вперше присвячене Військово-повітряним силам свято заснував президент Леонід Кучма у 1997 році. Свято відзначали 2 липня. Потім 2010 року Віктор Ющенко видав новий указ, змінивши дату свята на першу неділю серпня. В 2023 році це 6 серпня.

Перший військовий флот був створений в Україні ще в 1917 році за часів існування УНР. Його командувачем був військовий льотчик Віктор Павленко.

Після здобуття незалежності у 1991 році історія ВПС відновилася, військова авіація України була однією з найчисленніших у Європі. В 2014 році після анексії Криму Україна втратила частину авіатехніки, яка базувалася на півострові. Після початку російсько-української війни у 2014 році ВПС України регулярно беруть участь у бойових операціях, а українські пілоти показують майстерність повітряного бою. Командувачем ВПС України нині є генерал-лейтенант Микола Олещук.

День Військово-Повітряних сил України 2023: привітання зі святом

Брати ви неба, діти Сонця.

У підкорювачів небес

В душі хай дзінко відгукнеться:

Сьогодні свято ВПС!

Вас вітаємо ми щиро!

"Спасибі" хочемо сказати,

Що ви, працюючи невпинно,

Взялися небо обороняти!

***

Підкорювачам небес,

Усім, хто служить в ВПС,

Я бажаю безпеки в польотах,

І відваги в найвищих висотах.

Хай сім'я героїв зустрічає

З теплою вечерею та чаєм!

***

Дякую усім пілотам,

І військовим літакам,

Хто воює за свободу,

Стереже повітря нам.

Ви України гордість!

Хай береже Господь,

Нехай вам буде легко.

Загрозу побороть.

***

У День Військово-повітряних сил бажаю захисникам українського неба міцного здоров'я та успішного ураження усіх ворожих цілей. Нехай у кожному польоті вас супроводжує ангел-охоронець! Нехай молитви всього українського народу захистять вас у небі.

***

Наші дорогі пілоти, наші соколи, наші герої! Вітаю всіх військових ВПС. Щодня ми молимося за вас і чекаємо на вас вдома після перемоги. Будьте здорові, бережіть себе і нехай ваша служба буде винагороджена достойно. Слава Україні!

***

Вітаю вас із днем Військово-повітряних сил та хочу побажати вам чистого неба, світлих надій, миру та безмежного щастя. Нехай доля буде до вас прихильна. Будьте здорові та кохані!

***

Дякую вам, бійці, за те, що оберігаєте нашу Україну і на землі, і в повітряному просторі! Бажаємо вам мирного неба над головою, непохитного здоров'я та подолання всіх повітряних перешкод!

Картинки з Днем ВПС України 2023

З Днем ВПС України / фото Генштаб ЗСУ
З Днем ВПС України / фото Генштаб ЗСУ
З Днем ВПС України / фото Генштаб ЗСУ
З Днем ВПС України / фото Генштаб ЗСУ
З Днем ВПС України / фото Генштаб ЗСУ
З Днем ВПС України / фото Генштаб ЗСУ

Вас також можуть зацікавити новини: