Яке сьогодні свято 1 лютого / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 1 лютого за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Петра Галатійського, святого Вендіаміна Віфінійського і мученика Трифона Фрігійського, а також передсвято Стрітення Господнього. За старим стилем в цей день церква вшановує преподобного відлюдника Макарія Великого. 

У давні часи лютий в українців був періодом весіль. Протягом місяця юнаки відправляли сватів до будинку коханої. Якщо дівчина погоджувалась на весілля, то виносила сватам вишитий вручну рушник, а якщо відмовлялася, то несла гарбуз. Якщо наречена погоджувалася, то наречений з рідними приходив до неї додому на заручини, а батьки дівчини йшли до нареченого на оглядини.

Дівчата в це народне свято молилися про гідного нареченого, а також займалися приворотами на коханого. День присвячували рукоділлю та вишивці весільного рушника. У давні часи вважалося, що кожна українка повинна вміти вишивати, інакше її не візьмуть заміж. Заміжні, але бездітні жінки, кидали в ополонку водойми букет квітів. Вірили, що це допоможе їм завагітніти.

Відео дня

За прикметами, укладений протягом лютого шлюб буде щасливим і довгим.

У народі свято 1 лютого відоме під назвою Трифон Мишегон. У цю дату люди займалися захистом погребів, зерносховищ, комор і хлівів від гризунів. Обов'язково гладили і пускали на нічліг котів, щоб ті краще ловили мишей. Святий Трифон також вважається покровителем домашньої птиці, тому в день його пам'яті давали ласощі курям і кропили пташник святою водою.

Жінки в народне свято 1 лютого займалися рукоділлям, а також заварювали чай із засушених з літа цілющих рослин.

1 лютого - знак Зодіаку

НародженА 1 лютого людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня за характером рішучі і цілеспрямовані. Вони дуже талановиті, але домогтися успіху їм часто заважає лінь і непосидючість. Не люблять довго планувати і ретельно обмірковувати свої дії, а часто діють на емоціях. Легко адаптуються до змін і добре справляються з несподіваними труднощами.

1 лютого свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 1 лютого

У цей день не можна грубо поводитися з кішками, недогодовувати їх, виганяти на вулицю.

Не можна різати домашню птицю на м'ясо.

Для міцного здоров'я в поточному році 1 лютого не варто займатися фізичною працею, прибирати, піднімати важкі речі. В першу чергу ця заборона стосується жінок. Займатися важкою фізичною працею в цей день-до проблем з жіночим здоров'ям.

Не можна носити брудне, старе, латане взуття, інакше болітимуть ноги.

Прикмети погоди 1 лютого

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Яка погода 1 лютого, таким буде весь місяць.
  • Кури почали линяти - до потепління.
  • Ясна погода з відлигою віщує ранню весну.
  • Якщо в цей день почалася заметіль, то вона триватиме до самого березня.
  • Сніг цілий день йде - в березні часто будуть дощі.
  • Чим довші бурульки на дахах, тим кращим буде урожай зернових в цьому році.
  • Морозний день 1 лютого - до ранньої і морозної весни.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: