Яке сьогодні свято 1 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 1 листопада за новим стилем вшановує пам'ять безсрібників і чудотворців Кузьми і Даміана Асійських та їхньої матері Феодотії. За старим стилем 1 листопада шанують єпископа Садока Перського і святкують перенесення мощей Іоанна Рильського.

У католиків 1 листопада відзначається День всіх святих. У цю дату шанують всіх канонізованих святих і тих, хто здійснював християнські подвиги, але залишився невідомим для церкви.

Наші предки в це народне свято проводжали осінь і зустрічали зиму. Одна з назв дня - Проводи осені. У давні часи в цю дату починалися перші зимові морози. У холодні роки вже лежав сніг.

Відео дня

Проводили осінь в цей день багатим столом. До цього дня різали домашніх качок і курей, а з м'яса готували пироги, бульйони і холодець. Також готували страви з курячих яєць. У свято 1 листопада запрошували гостей і пригощали ситними стравами. Заможні люди відправляли домашню птицю в подарунок біднішим родичам.

У цей день у наших предків була традиція годувати птахів. Господарі насипали зерно і хлібні крихти посеред двору і чекали, щоб прилетіли птахи. Якщо їжу почали клювати сороки, то зима буде ситною і спокійною, ворони - до складних і голодних часів, сойки - до сімейного щастя.

У народне свято 1 листопада наші предки масово гуляли весілля. Не дарма сам листопад місяць в давні часи називали "весільник", а покровителів 1 листопада Кузьму і Дам'яна вважали покровителями шлюбу і сімейного життя. Перед весіллям наречена зустрічалася з подругами на останні посиденьки. Дата 1 листопада - дуже вдала для весілля і вінчання.

1 листопада - знак Зодіаку

Народжена 1 листопада людина за знаком Зодіаку - Скорпіон. Іменинники цього дня за характером веселі і балакучі. Мають талант до зцілення. Їх легко розлютити, але вони так само швидко заспокоюються. У цих людей добре розвинене логічне мислення, але вони погано розуміють чужі емоції. Люблять робити подарунки і радувати близьких.

1 листопада свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 1 листопада

Поганою прикметою вважається вбити павука в цей день.

Не можна відмовляти в милостині і в допомозі близьким сьогодні. Тих, хто проявить великодушність, винагородять святі Кузьма і Дам'ян.

Не варто в цей день залишати сушитися на балконі або на вулиці речі і білизну.

Після заходу сонця не можна виходити на вулицю без вагомих причин.

Не можна в цей день купувати предмети розкоші, робити необдумані і зайві покупки. У того, хто буде марнотратним сьогодні, перестануть водитися гроші.

Прикмети погоди 1 листопада

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо день холодний, то через тиждень настане відлига.
  • Випав перший сніг - через 40 днів настане справжня зима.
  • 1 листопада видалося теплим - до теплої зими і ранньої весни.
  • Якщо пішов дощ, то перший сніг випаде тільки в кінці листопада.
  • Синиці прилетіли - скоро похолодає.
  • Грім в цей день віщує часту зміну погоди в листопаді.
  • Якщо на горобині і калині дуже багато ягід, то зима буде морозною і сніжною.
  • Ранковий туман в цей день віщує потепління.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: