Яке сьогодні свято 10 травня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 10 травня за новим стилем вшановує пам'ять одного з дванадцяти апостолів Симона Кананіта, а також єпископа Симеона Володимирського і мучениці Таїсії. За старим стилем у свято сьогодні вшановують апостола від сімдесяти Симеона, племінника Йосипа Обручника.

Наші предки в це народне свято орали землю за допомогою коней. Перед роботою тварин розчісували, пригощали і хвалили, а потім усією родиною молилися. На полі під час орання дотримувалися тиші та пристойної поведінки. Орали чоловіки, а жінки сіяли зерно. Молодь допомагала в роботі батькам.

Згідно з прикметами, у свято 10 травня виповзають із нір усі змії, ящірки та інші тварини, а в лісових звірів з'являється потомство. З цієї дати люди не ходили в ліс, боячись зіткнутися з агресивними тваринами.

Відео дня

З великим нетерпінням очікували на повернення перелітних птахів - ластівок, серпокрильців, солов'їв, зозуль. Якщо такі пернаті загніздилися на подвір'ї або просто на будинку, то це вважали дуже щасливою прикметою.

Народне свято 10 травня вважається дуже вдалим для будь-якого лікування. Наші предки активно використовували народну медицину і лікувалися цілющими травами. Сьогодні вдало пройдуть будь-які медичні процедури та операції, а у жінок будуть легкі пологи. Також день підходить для лікування хворої домашньої худоби.

10 травня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Телець. Іменинники цього дня інтелектуально розвинені, ерудовані, талановиті. Мають нестандартне мислення та власні погляди на світ. Через це вони часто відчувають, що не ладнають з оточуючими. Народжені 10 травня люди - цікаві співрозмовники, але великі впертюхи.

10 травня свято України / фото Pixabay

Що не можна робити 10 травня

Не варто лагодити одяг і взуття - результат розчарує.

Не можна цього дня хвалитися своїм достатком, розповідати про заробіток і заплановані витрати, інакше привернете заздрісників і злодіїв. Також день не підходить для великих покупок і шопінгу - витратите багато грошей. Сьогодні варто бути економним.

Не викидайте залишки їжі зі столу, а віддайте тваринам і птахам.

Категорично заборонено спалювати траву.

Не можна рибалити сьогодні, оскільки у риб триває нерест.

Прикмети погоди 10 травня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Якщо березові сережки вже опадають, то пора сіяти зернові.
  • Дощ 10 травня обіцяє хороший урожай зерна, але також велику кількість бур'янів на городах.
  • Бджоли з'явилися з самого ранку - день буде погожим і без опадів.
  • Якщо вночі та вдень погода сильно відрізняється, то весь травень буде мінливий.
  • Увечері не видно комарів - до похолодання і дощу.
  • Сильний холодний вітер обіцяє негоду.
  • З'явилася веселка - до теплого і сонячного травня.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: