Яке сьогодні свято 10 вересня / фото Ralf Kunze / Pixabay

Православна церква України 10 вересня вшановує пам'ять ченця Києво-Печерського монастиря Павла Послушного, а також єпископів Петра і Павла Нікейських. За старим стилем в цей день шанували святого Мойсея Мурина і праведну Анну Пророчицю, благочестиву вдову, яка впізнала в немовляті Ісуса в Єрусалимському храмі майбутнього Спасителя.

Наші предки в це народне свято відзначали іменини горобини. День присвячували збору ягід і гілок горобини. З ягід готували компоти, наливки, чай і варення, а гілками прикрашали вікно, щоб через нього нечисть не могла проникнути в будинок. Горобина вважалася потужним оберегом від злої сили. За давніми прикметами всю горобину з дерева зривати в цей день не можна - частину ягід слід залишити птахам.

Також в народне свято 10 вересня закінчували жнива зерна та посів озимих культур. З полів виносили снопи і складали у великі скирти. Якщо хтось не встигав зібрати зерно, то йому допомагали односельці, але тільки якщо у людини була хороша репутація в селі.

Відео дня

Свято 10 вересня вважається дуже вдалим для торгівлі та бізнесу. З цієї дати в Київській Русі починалися осінні ярмарки, де кожен продавав те, що добув за літо. Власники городів продавали овочі та зелень, пасічники - мед, скотарі - м'ясо та хутро, а господині виставляли на продаж скатертини, рушники та вишиванки. Вважається, що будь-яка фінансова справа в цей день буде прибутковою.

10 вересня - знак Зодіаку

Народжений 10 вересня людина за знаком Зодіаку - Діва. Іменинники цього дня дуже цілеспрямовані і наполегливі. Вони завжди впевнені у своїй правоті і з болем сприймають критику. Мають сильну тягу до творчості і самовираження. Не бояться бути не такими, як усі.

10 вересня свято Україна / фото Ruiterlijk / Pixabay

Що не можна робити 10 вересня

10 серпня - невдалий день для освідчення в коханні і весілля, у такої пари буде багато суперечок.

Не можна ходити в ліс, поле або болото на самоті в цей день. Дуже підвищується шанс зустріти агресивних диких тварин, заблукати або захворіти.

Не розповідайте малознайомим людям особисту інформацію і секрети 10 вересня, інакше про це дізнаються всі.

Жінкам в цей день по можливості не варто брати на себе занадто багато роботи - краще присвятіть день відпочинку.

Не можна витрачати останні гроші 10 вересня, інакше у фінансах буде невдача. У гаманці потрібно залишити хоча б кілька гривень.

Прикмети погоди 10 вересня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо листя липи почало жовтіти, то озимі культури дадуть хороший врожай.
  • Багато жолудів на дубі вродило - до холодної і сніжної зими.
  • Вранці туман стелиться над водою - до гарної і сонячної погоди, піднімається вгору - до дощової і похмурої.
  • Хмари високо і швидко пливуть - до теплої і сонячної погоди.
  • Якщо 10 вересня пройшла гроза, то вересень буде вологим і теплим.
  • Якщо до цієї дати вже 5 днів не було дощу, то морози в цьому році почнуться пізно.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: