Яке сьогодні свято 11 лютого / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

Православна церква України 11 лютого вшановує пам'ять єпископа Власія Севастійського і праведну Феодору, царицю Грецьку. 

Народне свято лютого відоме під назвою Власів день. У давні часи вважалося, що в цей період настають сильні морози, але триватимуть вони недовго. Самого святого Власія шанували як покровителя домашніх тварин і молилися Йому про хороше здоров'я худоби.

За старим стилем свято 11 лютого присвячене богослову Ігнатію Богоносцю і затворнику Лаврентію Києво-Печерському, якому моляться про лікування очних хвороб. Лаврентів день українці присвячували догляду за коровами, конями та іншою домашньою худобою. Їм давали найкращий корми, а в поїлку наливали святу воду.

Відео дня

В цілому свято сьогодні вважається несприятливим днем. Люди намагалися не виходити з дому, побоюючись нечисті, пристріту і підступів відьом. Боялися також зіткнутися з лихоманками - злими духами, які можуть заразити людину хворобою.

Сьогоднішній день добре підходить для роботи з рослинами на підвіконні і підготовки насіння до посіву.

11 лютого - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня за характером допитливі, проникливі, активні, творчі. Мають гострий розум, люблять вивчати нове, дуже начитані. Вони мають сильні лідерські якості. Народжені 11 лютого люди амбітні і мають багато планів, але після невдачі швидко опускають руки.

11 лютого свято Україна / фото pixabay.com

Що не можна робити 11 лютого

Людина, що захворіла 11 лютого, буде довго і важко одужувати, тому не можна одягатися не по погоді, спілкуватися з хворими людьми, знаходиться в людних місцях.

Категорично заборонено бити і обзивати тварин, кричати на них, лаяти за провини. Не можна виганяти на вулицю кішок і собак. Заборонено також різати тварин на м'ясо.

Новонароджене теля не можна показувати не членам сім'ї, інакше воно проживе недовго.

Не можна нічого піднімати з землі.

Жінкам не варто займатися важкою фізичною працею, щоб не було проблем з жіночим здоров'ям.

Прикмети погоди 11 лютого

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо настала відлига, то сильних морозів більше не буде.
  • Дрова погано горять - до потепління.
  • Місяць вночі червонуватого кольору - до сильного і холодного вітру.
  • Вітряна погода віщує дощовий рік.
  • Якщо випало багато снігу, то він швидко розтане.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: