Яке сьогодні свято 12 липня / колаж УНІАН

12 липня православна церква відзначає велике церковне свято День Петра і Павла. Петро - один з дванадцяти апостолів і близький учень Ісуса Христа. Павло - близький друг Петра і колишній гонитель християн, але не входить в число апостолів. Церква називає їх першими проповідниками християнської віри.

Свято Петра і Павла здавна шанували в Україні. Наші предки дуже поважали апостола Петра, вважаючи його хранителем ключів від раю. До свята готувалися заздалегідь, дотримуючись посту, прибираючись в будинку і заготовлюючи продукти. 

День Петра і Павла в Київській Русі був одним з найважливіших народних свят літа. Відзначали його з великим розмахом протягом декількох днів. Додому запрошували рідних і пригощали кашею, пивом, обрядовими мандриками.

Відео дня

Свято 12 липня здавна вважається дуже вдалим і щасливим для рибалок, оскільки сам Петро до служіння Богу був майстерним рибалкою. Вважається, що в цей день апостол благословить рибалок на багатий улов.

У давні часи вважали, що в цей день цілющі і очисні властивості має "петровська водиця", тому намагалися скупатися у водоймі. Вірили, що таким чином можна зцілитися від хвороб і позбутися від пристріту. А для величезного везіння і міцного здоров'я в цей день потрібно вмитися з трьох різних джерел (колодязі теж враховуються).

Також в народне свято 12 липня очисним вважали вогонь. На багатті в це свято спалювали зламані речі та одяг хворої людини. Молодь на Петра і Павла стрибала через вогонь і в цілому веселилася, не лягаючи спати до ранку.

Селяни 12 липня працювали на полі і займалися сінокосом, а на городі розкидали гній. Багато українців від дідів і прадідів знають, що на Петра і Павла вперше збирають цибулю і часник - до цієї дати овочі не чіпали.

Дата 12 липня дуже вдала для шлюбу, визнання в любові і сватання. Пара, яка одружиться в цей день, буде разом все життя.

Народжені 12 липня люди дуже романтичні і мрійливі, але з реальними проблемами справляються важко. Вони не дуже організовані, часто втрачають речі і запізнюються. Це дуже віддані друзі і люблячі батьки. Для них великою цінністю є сім'я.

Що не можна робити 12 липня

Подружжю в цей день не можна конфліктувати, згадувати старі негаразди і ображати один одного, інакше відносини зіпсуються назавжди.

Не варто в цей день займатися важкою фізичною працею, ремонтом, будівництвом, рукоділлям, а також піднімати важкі речі.

На Петра і Павла не можна курити і зловживати спиртними напоями.

Прикмети погоди 12 липня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Яка погода в Петрів день, такими будуть наступні 40 днів.
  • Якщо вранці видно росу на траві, то день буде сонячним і жарким.
  • Павук на вулиці сплів велику павутину - до спекотної і посушливої погоди.
  • Жовтуваті хмари в цей день віщують опади.
  • Зозулі і солов'ї перестали співати - до вдалого сінокосу і хорошого врожаю в цьому році.
  • Якщо з берези почало опадати листя, то в цьому році буде рання осінь.
  • Хмари пливуть проти вітру - до дощу.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: