Яке сьогодні свято 12 червня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 12 червня за новим стилем вшановує пам'ять святого Онуфрія Великого і преподобного Петра Афонського. За старим стилем у свято сьогодні згадували преподобного Ісаакія Далматського.

У народне свято 12 червня, згідно з прикметами, зі своїх нір вилазять змії і розповзаються по всьому лісу. У цей період змії стають агресивними до людей, тому їх намагалися не турбувати і при зустрічі не чіпати. А за можливості в ліс і в поле в цю дату взагалі не виходили.

Сьогоднішнє народне свято вважається дуже вдалим для посадки бобів та озимих зернових культур. Посаджені сьогодні такі рослини обов'язково приживуться і дадуть багатий урожай.

Відео дня

Наші пращури у свято 12 червня вшановували сонце, яке дуже важливе для росту рослин. Наближався день літнього сонцестояння. Господині намагалися задобрити світило, готуючи короваї, пироги та печиво круглої форми.

Крім користі сонце несло й небезпеку опіків і сонячних ударів. Тому з середини червня люди переставали виходити на вулицю опівдні. Роботу на городі переносили на ранок і вечір. Якщо комусь ставало зле через спеку, то забобонні люди звинувачували в цьому польових духів - полудениць.

12 червня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Близнюки. Іменинники цього дня за характером напористі, активні та впевнені в собі. Люблять сперечатися і доводити свою правоту. Для них властиві часті перепади настрою і нерішучість. Перед прийняттям рішення вони довго вагаються, але якщо щось вирішили, то цілий світ їх не переконає.

12 червня свято Україна / фото Pixabay

Що не можна робити 12 червня

Цього дня без великої потреби не ходіть до лісу і на поле з високою травою, оскільки там можуть бути змії. При зустрічі зі змією не можна її провокувати, замахуватися, робити різкі рухи.

Не варто сьогодні спати допізна, відкладати важливі заняття і лінуватися, а також рано лягати спати. У такої людини настануть невдачі в справах, а задумане не буде виходити.

Не можна нічого піднімати із землі.

Не варто цього дня приміряти чужий одяг і прикраси, користуватися чужим рушником і косметикою.

Заборонено проявляти легковажність із вогнем, залишати багаття без нагляду, розпалювати його близько до будинків і дерев. День є пожежонебезпечним.

Прикмети погоди 12 червня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Якщо вранці на траві зовсім немає роси, то висока ймовірність дощу.
  • Бджіл і метеликів не видно на вулиці - до швидких опадів.
  • Якщо протягом дня часто змінюється напрямок вітру, то червень буде мінливим.
  • Липа вже цвіте - до ранньої осені.
  • Шипшина рясно цвіте - до суворої зими цього року.
  • Що нижче літають ластівки і стрижі, то вища ймовірність дощу.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: