Яке сьогодні свято 14 серпня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 14 серпня відзначає Походження чесних древ Животворящого Хреста. У народі це торжество здавна відзначається як Медовий Спас, відомий також як Макковей або Медове свято. Ще одна назва свята - Спас на воді, оскільки в цю дату прийнято освячувати колодязі.

Перший Спас здавна вважається святом пасічників. Це дуже вдалий день для роботи у вуликах, переселення бджіл і збору меду. Ті, хто не мав своєї пасіки, у свято 14 серпня купували мед на ринках і несли до церкви для освячення. За давньою традицією святити мед потрібно в новому посуді, з якого ще не їли.

Окрім меду також освячували макові зерна і букети з маком. Люди, які страждали від безсоння, клали освячені квітки маку біля ліжка. Вони вірили, що це допоможе налагодити здоровий сон.

Відео дня

Для привернення здоров'я і сімейного щастя на святковий стіл в цей день подавали млинці з медом або з маком, медові пряники, стільники. Медовими стравами в цей день пригощали рідних і хрещених.

У народне свято 14 серпня всі, кому не лінь, відправлялися останній раз на рік скупатися в річці. Раніше літо було коротким, а осінь - ранньою, і водойми з цього дня вже ставали занадто холодними, щоб в них купатися.

Наші предки в це народне свято розсипали перед порогом зерна маку, щоб ніяка нечисть не могла проникнути в дім. А для захисту від злих сил сараю біля його дверей вішали сокиру.

14 серпня - знак Зодіаку

Людина, народжена 14 серпня, за знаком Зодіаку буде Левом. Іменинники цього дня працьовиті і відповідальні, але не проти перекласти свої обов'язки на інших по можливості. Вони зберігають корисні знайомства і постійно шукають, як полегшити собі життя. Такі люди люблять комфорт і порядок, їм важливо бути впевненими в завтрашньому дні. Неохоче витрачають гроші, воліючи зберігати заначки.

14 серпня свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 14 серпня

З 14 по 27 серпня триває Успенський піст, протягом якого не можна їсти м'ясо, молочні продукти і яйця. Однак вагітним, літнім і людям з хронічними хворобами дозволено не постити.

День не підходить для ремонту, будівництва та домашніх справ, за винятком роботи на пасіці. Прибирати в домі 14 серпня - до скандалу. Цю дату краще присвятити відпочинку.

У цей день суворо заборонено ображати інших людей, бажати їм зла навіть подумки, згадувати старі образи. Весь негатив може повернутися назад до вас.

У цей день краще утриматися від гучних вечірок і розважальних занять. Не варто займатися порожніми, марними справами, обговорювати плітки.

Прикмети погоди 14 серпня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Яка погода на Медовий Спас, такою вона буде і на Успіння (28 серпня).
  • Якщо мурахи побудували високі мурашники, то зима цього року буде сніжною і суворою.
  • Якщо 14 серпня пройшов дощ, то не варто працювати на городі і в саду.
  • Троянди вже відцвіли - скоро похолодає.
  • Погода вітряна - до сніжної і холодної зими.
  • Береза пожовкла - до ранньої осені.
  • Якщо 14 серпня видався холодний день, то і бабина осінь в цьому році буде прохолодною.
  • Якщо ранок видався холодний, то в північних областях України вже можна сіяти озиме жито.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: