Яке сьогодні свято 15 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 15 січня за новим стилем вшановує першого християнського ченця Павла Фівейського, преподобномученика Пансофія і святого Гавриїла Сербського. За старим стилем 15 січня шанували Римського єпископа Сильвестра I.

Народне свято 15 січня здавна вважається небезпечною датою. За давніми повір'ями, в цей день по землі бродять духи-лихоманки. Люди намагалися не виходити з дому без великої необхідності і не надягати легкий одяг.

У чаклунів і знахарів дата 15 січня вважалася вдалою для накладення псування, привороту або хвороби, і інших нечестивих занять. Тому чесні люди в цю дату боялися розлютити недругів, щоб їм не помстилися.

Відео дня

Проте для лікування цей день вважається вдалим. Будь-які оздоровчі процедури, масажі та операції в свято 15 січня пройдуть успішно. А у вагітних будуть легкі пологи. Люди з болями в ногах в цю дату робили ванни з цілющими травами.

Наші предки в це народне свято приділяли більше уваги курнику. Курей годували овочами, крейдою, шкаралупою і вареним зерном, щоб вони краще несли яйця. До стелі курника за нитку підвішували курячого бога - плоский камінь з діркою посередині.

15 січня - вдалий день для весілля, пара буде щасливою і міцною.

15 січня - знак Зодіаку

Народжена 15 січня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. Іменинники цього дня старанні і надійні. Серйозно ставляться до обіцянок і ніколи не спізнюються. За будь-яку справу беруться з усією відповідальністю. Не дуже товариські, бояться виступати на публіці. Ці люди не люблять "грузити" близьких людей своїми проблемами і зазвичай роблять все самостійно.

15 січня свято Україна / фото Beats Beats, Pixabay

Що не можна робити 15 січня

У Сильвестрів день не можна їсти страви з м'яса птиці.

Не можна виходити з дому з порожнім шлунком. Перед виходом на вулицю обов'язково варто з'їсти хоча б шматочок їжі, щоб не сталося біди.

Не можна заздрити іншим людям, інакше вам дістануться їхні проблеми.

Хвалитися своїми успіхами і покупками 15 січня не можна, інакше втратите нажите.

У цей день потрібно обережно поводитися з речами. Якщо відправляєтеся в дорогу, то бажано не брати з собою нічого цінного. Втрачену в цей день річ вже не вийде знайти.

Прикмети погоди 15 січня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Снігурі голосно співають - до швидкої зміни погоди.
  • Півні співають раніше, ніж зазвичай - до відлиги.
  • Якщо собаки і коти ховаються в теплі і закриті місця, то варто чекати похолодання.
  • Ясний день обіцяє ранню весну.
  • Якщо погода холодна, але річки і озера не замерзли, то в другій половині січня буде ще холодніше.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: