Яке сьогодні свято 16 липня / фото pixabay.com

16 липня церква вшановує пам'ять давньоримських мучеників Мокія і Демида, а також мучеників Діоміда і Євлампія з Каппадокії. 

У давні часи це народне свято отримало назву Маковий день, оскільки на полях закінчували посів маку. Мак завжди був дуже цінною квіткою для українців. З нього добували ароматну олію і насіння, а також використовували в лікарських цілях. Також зерна додавали в корм курям, щоб вони більше яєць несли.

Для міцного здоров'я серця, судин і суглобів в цей день потрібно з'їсти жменю зерен маку.

Відео дня

Наші предки вважали, що ця квітка росте на полях битв. Вірили, що мак приносить удачу воїнам, тому жінки давали з собою квітку чоловікові-військовому.

Також мак використовували як оберіг від нечисті. Рослина має снодійні властивості, і наші предки вірили, що вона  може приспати навіть злі сили. У народне свято 16 липня освячували насіння маку в церкві і носили з собою, або розсипали біля порога. Ще зерна насипали у взуття нареченим. Вірили, що поки нечисть не перерахує всі зернятка, то не зможе нашкодити закоханим.

В цілому свято 16 липня з давніх часів вважається нещасливою датою. Наші предки помітили, що в цей період люди частіше починають хворіти алергіями, отруєннями, ГРВІ та болями в спині. У цей день намагалися не починати нових справ і нікуди не виїжджати.

У Маків день наші предки активно працювали на полі і заготовляли сіно. Під час роботи за пояс кілька колосків, щоб спина не боліла. А перший зібраний стіг сіна заносили в сарай і не діставали до самого кінця сінокосу.

Народжені 16 липня люди впевнені в собі, наполегливі і вперті. Вони не слухають чужих порад і вчаться тільки на власних помилках. Дуже швидко освоюють нові вміння. Ці люди дотримуються обіцянок, але вони не дуже пунктуальні.

Що не можна робити 16 липня

Невдалий день для великих покупок. Куплені речі не принесуть вам радості. 

Також цей день невдалий для подорожей, переїздів, зміни роботи.

Не рекомендується пересаджувати рослини - вони не приживуться на новому місці.

Намагайтеся уникати негативних емоцій сьогодні, інакше до кінця літа будете в негативі. По можливості не спілкуйтеся в цю дату з людьми, які вас дратують.

На давайте гроші в борг, бо вам їх не повернуть.

Прикмети погоди 16 липня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Павук старанно плете павутину - до ясної і сонячної погоди. 
  • Багато щавлю вродило - зима буде теплою.
  • Полярна зірка яскраво горить - до гарної риболовлі.
  • Якщо собака мало їсть і багато спить, то скоро погода зіпсується.
  • Комарі або мошки літають великим роєм - погода в найближчий тиждень буде хорошою.
  • Якщо на калині з'явилося багато ягід, то зима буде сніжною і суворою

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: