Яке сьогодні свято 19 жовтня / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Православна церква України 19 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять пророка Їоіля і мученика Уара, блаженної Клеопатри та її сина Іоанна. Також в цей день відзначають перенесення мощей Іоанна Рильського, покровителя Болгарії.

Наші предки в це народне свято відзначали проводи осені і зустріч зими. Зазвичай в цю дату остаточно холоднішало, а в будинках вже топили печі. Закінчувався збір найпізніших овочів - гарбуза, моркви, буряка, редьки. Сільськогосподарський сезон закінчувався. У молоді в Київській Русі в цей період починався сезон весіль.

У свято 19 жовтня по селах починали різати на м'ясо курей і свиней. З м'яса варили ароматний бульйон і пекли курники.

Відео дня

За старим стилем церква в цей день шанувала одного з дванадцяти апостолів Фому, якого називали Фомою Невіруючим. У Фомин день в Київській Русі було прийнято випікати в печі домашній хліб із зібраного цього літа зерна. Спечений в народне свято 19 жовтня хліб, за прикметами, може зцілити будь-яку хворобу. Тому його обов'язково давали хворим людям.

Наші предки вірили, що апостол Фома благословляє ощадливих і запасливих людей. Тому в день його пам'яті заготовляли дрова, заносили в комору сіно, закривали консервацію на зиму. Господарі обходили чулани і льохи і дивилися, скільки припасів є на зиму і що потрібно докупити на ярмарку.

19 жовтня знак-зодіаку

Народжена 19 жовтня людина за знаком Зодіаку - Терези. Іменинники цього дня за характером дуже вольові і самодостатні. Вони самі домагаються свого щастя. Володіють сильним даром переконання. Дуже вперті і впевнені в своїй правоті. Вони хочуть у всьому бути першими і не терплять конкуренції. Але заради хороших відносин в сім'ї готові поступитися першістю рідним.

19 жовтня свято Україна / фото homecare119, Pixabay

Що не можна робити 19 жовтня

Ні в якому разі не можна вбивати павуків 19 жовтня. Краще посадіть їх в банку і винесіть на вулицю.

В Іванів день потрібно бути бережливим і скромним. Не можна хвалитися, демонструвати свою розкіш, вести себе зухвало і голосно, принижувати інших людей, інакше в особистому житті щастя не буде. Також не можна купувати предмети розкоші і здійснювати непотрібні покупки.

Не можна бути скупим 19 жовтня, відмовляти іншим людям у допомозі та ігнорувати всі заклики до благодійності. За давніми віруваннями до людини, яка в цей день комусь допоможе, також прийде допомога у важкі часи.

У цю дату не можна лінуватися, відколювати важливі справи на потім, довго спати і перекладати свої обов'язки на інших людей.

Не залишайте речі сушитися на балконі або на вулиці в цей день, щоб на одязі не оселилася нечисть.

Прикмети погоди 19 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо погода безвітряна, скоро похолодає. 
  • На небі з'явилися білі купчасті хмари - до теплої і сонячної погоди.
  • Якщо до цього дня вже випав сніг, то зима буде ранньою.
  • Ранок похмурий і туманний - вдень погода покращиться. 
  • Якщо на вулиці не пропали павуки і павутина літає по повітрю, то в жовтні ще будуть теплі дні.
  • Вранці небо жовтуватого відтінку - до дощової погоди.
  • Ворони збираються у великі зграї - до негоди.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: