Яке сьогодні свято 20 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 20 жовтня за новим стилем згадує великомученика Артемія Антіохійського, який не побоявся виступити проти язичницького правителя. За старим стилем 20 жовтня вшановують мучеників Сергія і Вакха.

Наші предки вважали свято 20 жовтня вдалим днем для воїнів, отаманів, козаків, військових ватажків. Їх в цю дату супроводжує удача в бою. Вважалося, що в цей день з'являються на світ дуже відважні і вмілі бійці, які по духу близькі до лісу і лісових звірів. Люди вірили, що іменинникам цього дня протегують вовки.

У народне свято 20 жовтня наші предки спочатку годували домашню худобу, а тільки потім снідали самі. Люди, які жили недалеко від лісів, в цей день вішали у дворі і в хліві дзвіночки, щоб відлякувати лісових звірів від худоби. З настанням холодів їжі в лісі ставало менше, і голодні хижаки могли прокрадатися в людські двори.

Відео дня

Свято 20 жовтня здавна вважається вдалою датою для заготовлення солоних огірків. Банки з огірками в давні часи опускали на дно річки або озера. Там їх залишали до весни. За зиму огірки добре просоляться в холодній воді.

У це народне свято в Київській Русі продовжували підготовку до зими: ховали вози і оглядали сани, заготовляли дрова, утеплювали дах і зміцнювали паркан. Витрушували наповнювачі з подушок і матраців, і наповнювали заново. 

20 жовтня - знак Зодіаку

Народжені 20 жовтня люди за знаком Зодіаку - Терези. Іменинники цього дня за характером працьовиті і амбітні. Володіють великим талантом і є об'єктом заздрості багатьох людей. Їм дуже важливо проявити себе, домогтися великих висот. Вони знають про свої недоліки і легко визнають свою провину. Дуже сміливі і мають сильне почуття обов'язку.

20 жовтня свято Україна / фото PublicDomainPictures / Pixabay

Що не можна робити 20 жовтня

У цей день не можна ризикувати, грати в азартні ігри і приймати рішення, результат яких залежить від везіння. Удача, ймовірно, не буде на вашому боці.

20 жовтня не можна ходити в ліс, щоб не зустрітися з агресивними вовками.

Не можна залишати незавершеними якісь справи сьогодні. Якщо запланували зустріч або заняття на 20 жовтня, то їх потрібно виконати.

Витрушувати матраци, нижню та постільну білизну в цей день - до невдачі в справах.

У цей день не сваріться і не підвищуйте голос на близьких, інакше відносини надовго зіпсуються.

Прикмети погоди 20 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в цей день вдарили морози, то через 20 днів почнеться зимова погода.
  • Випав сніг - через 40 днів почнеться справжня зима.
  • Якщо день видався сонячним і теплим, то ще не протягом трьох тижнів буде тепло.
  • Вночі місяць бліда і каламутна - до морозної і сніжної зими.
  • Якщо дерева стоять в інеї, то наступний рік буде неврожайним.
  • Великий урожай горіхів віщує сніжну зиму.
  • У лісі виють вовки - скоро похолодає.
  • Якщо день видався дощовим, то до кінця жовтня ще підуть дощі.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: