Яке сьогодні свято 21 серпня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 21 серпня вшановує пам'ять святителя Мирона Чудотворця, єпископа Критського. Зазвичай цей день був дуже вітряним, тому в народі його прозвали Мирон-Вітрогон.

Незаміжні дівчата в це народне свято застосовували ритуали з любовної магії. Для цього ставали спиною до вітру і читали слова привороту. Вірили, що якщо цей вітер подує на потрібного юнака, то приворот спрацює. А заміжні жінки причаровували чоловіків, щоб вони їм не зраджували.

В цілому свято 21 серпня вважається складним і небезпечним днем. Люди намагалися не планувати нічого важливого в цю дату, бо побоювалися, що вітри всі плани "здують" і нічого не вийде. Також було повір'я, що разом з вітрами по землі розносяться лихоманки. Люди, які боялися захворіти, в цю дату на вулицю не виходили.

Відео дня

Якщо наші предки в це народне свято не виходили на вулицю, то займалися рукоділлям. Жінки присвячували день вишивці. Закінчувався період, коли ще можна було вишивати без скіпи - скоро темнітиме рано і вишивати вечорами вже не вийде.

Дата 21 серпня вважається вдалою для збору ягід і заготівлі консервації з них. А в лісах в цей день можна назбирати багато грибів, особливо якщо недавно був дощ.

21 серпня - знак зодіаку

Народжена 21 серпня людина за знаком Зодіаку - Лев. Іменинники цього дня дуже товариські і навіть балакучі, люблять плітки і секрети. У них багато знайомих, але мало по-справжньому близьких друзів. Їх не хвилює чужа думка про себе і вони мають свою точку зору з будь-якого питання.

21 серпня свято Україна / фото pixabay.com

Що не можна робити 21 серпня 

21 серпня заборонено перебільшувати свої заслуги і заробіток, розносити плітки, скаржитися на долю, обговорювати людину за спиною і розбовтувати чужі секрети, обманювати. Не варто говорити нічого, що може зіпсувати ваші стосунки зі знайомими.

У цей день не варто будувати плани на майбутнє і планувати великі проекти на роботі. Швидше за все, нічого не вийде.

Не можна їсти м'ясо, рибу, яйця і молочні продукти, оскільки триває Успенський піст. Також під час посту не можна влаштовувати гучні вечірки.

У Миронів день заборонено піднімати будь-які речі з землі - на них може бути накладена порча або лихоманка.

Не можна йти проти вітру сьогодні, щоб не захворіти і не повернути долю в іншому напрямку.

День невдалий для весілля і вінчання, а також для знайомства з батьками другої половинки.

Прикмети погоди 21 серпня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Великий урожай горобини в цей день віщує сильні заморозки взимку.
  • Якщо на річці в цей день не видно брижі, то осінь і зима будуть теплими.
  • Якщо 21 серпня пішов дощ погода, то негода триватиме до самого кінця серпня.
  • Подув північний вітер - до хорошого врожаю озимого зерна.
  • Якщо ніч була холодною, а день дуже жаркий, то у вересні часто будуть перепади температур.
  • Над землею піднімається пил - до дуже жаркого залишку серпня і пізньої осені.
  • Яка погода сьогодні, таким буде і січень. Якщо пішов дощ, то в січні часто будуть снігопади. А якщо 21 серпня спекотніше, ніж в попередні дні, то січень буде теплішим за грудень. Грім в цей віщує хуртовини в другий місяць зими.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: