Яке сьогодні свято 22 січня / колаж УНІАН, фото УНІАН, pixabay.com

Православна церква України 22 січня за новим стилем вшановує пам'ять апостола від 70-ти Тимофія, мученика Анастасія перського та диякона Анастасія Києво-Печерського. За старим стилем 22 січня вшановували пам'ять святителя Пилипа, митрополита всієї Київської Русі.

У давні часи вважалося, що в Тимофеєвий день починаються найсуворіші в році морози і хуртовини, які можуть всерйоз заплутати подорожнього. Тому в далеку дорогу в це народне свято не відправлялися, боячись заблукати або захворіти. Цей день вважається також небезпечним для хворих людей - люди вірили, що тимофіївські морози загострюють будь-які хвороби.

Після довгої низки зимових свят наші предки присвячували свято 22 січня господарським турботам. У цей день перевіряли залишок зимових припасів і дров, перепирали одяг, штори і білизну, займалися генеральним прибиранням в будинку. Власники худоби мили тварин і чистили хлів, а бджолярі перевіряли, як зимують бджоли. Господині пекли пироги і коржики.

Відео дня

У народне свято 22 січня для міцного здоров'я потрібно сходити в лазню або на геотермальні джерела. Вплив тепла принесе здоров'я на весь рік.

У цей день ні в якому разі не варто конфліктувати з близькими, з'ясовувати стосунки і згадувати старі образи. Якщо зіпсувати відносини з рідною людиною, то спілкування налагодиться нескоро.

22 січня - знак Зодіаку

Народжена 22 січня людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня творчі та волелюбні. Не люблять, коли їм наказують. Домагаються великих висот в кар'єрі і творчості. Вони не люблять одноманітності і часто роблять перестановку в домі. Народжені 22 січня люди мають особливий дар - вони вміють примиряти ворогуючих людей. 

22 січня свято Україна / фото Eckehard Jagdmann, Pixabay

Що не можна робити 22 січня

Хворим людям не можна легко одягатися на вулиці, мочити ноги і мерзнути.

Невдалий день для подорожей і далеких поїздок.

Сваритися, конфліктувати, ображатися на близьких людей не варто, інакше відносини зіпсуються надовго.

Не можна виганяти на вулицю домашню худобу, собак і котів.

22 січня не можна лінуватися, весь день байдикувати, відкладати важливу роботу, інакше весь рік не будуть виходити справи.

Прикмети погоди 22 січня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Кіт або собака згорнулися в клубок - до сильних морозів. 
  • Якщо сильно спітніли вікна, то скоро потеплішає.
  • Опівдні на небі немає хмар - до ранньої весни.
  • Снігопад в цей день - хороша прикмета, яка вказує на багатий урожай цього літа.
  • Якщо заметіль почалася, то вона затягнеться на весь тиждень.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: