Яке сьогодні свято 23 серпня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 23 серпня відзначає день пам'ять Лаврентія Римського, який до переходу на Божу службу був майстерним лікарем. Святий Лаврентій вважається цілителем очних хвороб, тому йому моляться про зцілення люди, у яких є проблеми із зором.

Це народне свято в давні часи був відоме під назвою Лаврентій-зоряник, оскільки в кінці серпня часто бувають красиві червоні вечірні зорі. В цілому ж погода в цей період поступово псувалася і все більше нагадувала осінню.

До цього дня в річках і озерах люди вже не купалися, оскільки вода навіть у південних областях ставала занадто холодною. Але на водойми ще ходили для риболовлі - в кінці літа риба добре клює. Також за річкою визначали, якою буде погода восени і взимку. Якщо поверхня води спокійна і гладка, то осінь буде теплою, а якщо видно брижі, то до весни будуть морози.

Відео дня

У народне свято 23 серпня вся природна вода вважається цілющою. У цей день можна набрати воду з джерела чи колодязя, або вмитися ранковою росою. Наші предки намагалися в цю дату якомога раніше вивести домашню худобу на випас, щоб тварини трави з росою поїли.

Селяни в свято 23 серпня закінчували копати картоплю, якщо погода була хорошою. Також в цю дату збирали овочі і фрукти, і готували консервацію. День вважається вдалим для збирання врожаю для тривалого зберігання - плоди пролежать до весни. Власники городніх ділянок або великої худоби готували продукти на продаж, оскільки наближався період ярмарків.

23 серпня - знак Зодіаку

Народжена 23 серпня людина за знаком Зодіаку - Діва. Це дуже енергійна і оптимістична людина. З нею ніколи не буває нудно. Вміє підтримати доброю порадою і втішити добрим словом, хоча і сама часто потребує підтримки. Іменинники 23 серпня часто бувають невпевненими в собі і не вірять у власні сили.

23 серпня свято Україна / фото pixabay.com

Що не можна робити 23 серпня

Жінкам в цю дату не можна ходити на самоті в ліс або в гори, інакше може статися біда. Також їм не можна мочити ноги в холодній воді - це принесе хвороби ніг.

У православних в цю дату триває Успенський піст, протягом якого не можна їсти м'ясні і молочні продукти, яйця і рибу, а також злословити, бажати зла іншим людям, зловживати алкоголем.

Рибалкам не можна ловити рибу в незнайомому місці, а грибникам - шукати гриби в невивченій частині лісу, інакше є ризик потрапити в неприємності.

Невдалий день для збору меду і роботи на пасіці.

Не сваріться сьогодні, не підвищуйте голос на близьких і не згадуйте старі образи. Розпочатий 23 серпня конфлікт затягнеться надовго.

Прикмети погоди 23 серпня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Чим більше жолудів вродило на дубі, тим багатшим буде урожай в наступному році.
  • Чим більше ягід на горобині і калині вродило, тим холоднішою буде зима.
  • Якщо 23 серпня або в попередні три дні йшов дощ, то не варто копати картоплю, інакше перед закладкою на зберігання доведеться довго сушити бульби.
  • На поверхні води з'явилися дрібні хвилі - зима і осінь будуть холодними.
  • Якщо кроти викопали багато нір, то останні дні серпня будуть дощовими.
  • Береза почала жовтіти - ознака ранньої осені.
  • Якщо лелеки вже відлітають в теплі краї, то осінь буде ранньою, а бабине літо - коротким.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: