Яке сьогодні свято 23 липня / фото Gábor B, Pixabay

Православна церква 23 липня вшановує українського святого родом з Чернігова Антонія Печерського, який вважається засновником Києво-Печерської Лаври. Він заснував Печерський монастир на горі в Києві і став вести відокремлене аскетичне життя, яке перейняв від ченців Афону.

Це народне свято в давні часи отримало назву Антон Громовержець, оскільки наприкінці липня в Україні часто бувають грози. Грім 23 липня вважався дуже щасливою прикметою, що передвіщає хороший урожай.

Наші предки в народне свято 23 липня ходили на річку спостерігати за ряскою. За це дата отримала назву Антон Рясочник. Зарослу ряскою водойму вважали непридатною для купання, але рослину цінували за кормову цінність. Її додавали в їжу для свиней, качок, гусей. Також ряскою удобрювали город. З поверхні річки збирали не всі рослини - частину залишали русалкам.

Відео дня

Свято 23 липня в цілому вважається вдалим для будь-яких справ, пов'язаних з природою - роботою на городі і в полі, випасу домашньої худоби, покупки птиці і курчат, риболовлі, збору врожаю. Також в цей день рекомендується утриматися від розваг і поститися, оскільки Антоній благословляє скромників.

Народжений 23 липня за знаком Зодіаку - Лев. Такі люди дуже горді і ненавидять програвати. У спілкуванні вони оптимістичні і доброзичливі, у них весела вдача. У сімейному житті вони беруть на себе роль добувача грошей. Їм простіше заплатити за роботу по дому професіоналу, ніж робити щось самостійно.

Що не можна робити 23 липня

У цей день небезпечною вважається вода. Не варто купатися в річці або озері, далеко запливати, виливати відходи в воду, проводити обряди на воді. Пролити воду 23 липня - на біду. Також не варто в цей день допивати воду за іншими людьми.

На річці не можна зривати латаття і приносити їх додому.

Також в цей день не рекомендується проводити вологе прибирання.

У день Антонія не можна хвалитися, принижувати інших людей, демонструвати своє багатство, оскільки цей святий може покарати хвастунів.

Прикмети погоди 23 липня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Мухи стали агресивними і сильно жалять - до жаркого і дощового залишку липня.
  • Якщо на вулиці не видно метеликів і бджіл, то скоро піде дощ.
  • Гроза 23 липня віщує багатий урожай в цьому році, а також хорошу риболовлю.
  • Багато ряски на воді - до хорошого врожаю і пізньої осені.
  • Веселка в першій половині дня віщує сильний вітер.
  • Якщо стебла картоплі підняті високо, то буде ясна погода, а якщо поникли і опустилися, то скоро піде дощ.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: