Яке сьогодні свято 24 серпня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 24 серпня вшановує пам'ять ранньохристиянського святого Євмпла, а також ченців Києво-Печерського монастиря Василя і Феодора, які перед постригом роздали бідним все своє майно. Цим святим моляться про позбавлення від жадібності і залежності від покупок. Вважається, що вони допомагають щедрим і безкорисливим людям.

У це народне свято в Київській Русі починали стригти овець. Вважалося, що стрижка в цей день додає баранчикам здоров'я, і що вони встигнуть зарости до зими. З овечої вовни господині плели теплі речі і ковдри на зиму. В цілому дата вважається вдалою для жіночого рукоділля.

Чоловіки в свято 24 серпня теж не сиділи без діла. У цей день вони заготовляли дрова на зиму, а також точили серпи, коси, лопати та інші сільськогосподарські інструменти. Селяни вірили, що у вправного господаря інвентар має бути добре заточений після жнив - тоді він довше прослужить.

Відео дня

Діти в цю пору не вилазили з саду, де зривали і їли немитими фрукти і ягоди, часто чужі. Для дітлахів це була найбільш безтурботна і весела пора.

В цілому народне свято 24 серпня вважається нещасливим - за давніми віруваннями, в цю дату по землі ходять привиди і неупокоєнні душі. Вважалося, що найбільше примари не люблять п'яниць, тому в цю дату люди намагалися не пити ніякого алкоголю.

24 серпня - знак зодіаку

Народжена 24 серпня людина за знаком Зодіаку буде Дівою. Іменинники цього дня дуже діловиті і постійно шукають вигоду для себе, вміють добре заробляти. За характером вони мовчазні і трохи хитрі. Люблять вчитися і читати. Також дуже люблять природу і тварин. Серед них багато довгожителів.

24 серпня свято Україна / фото nathalieburblis / Pixabay

Що не можна робити 24 серпня

За давніми прикметами 24 серпня не можна гуляти в малолюдних і важкодоступних місцях - густих лісах, болотах, пустирях, на будівництвах. Всі небезпечні місця в цей день стають ще небезпечнішими, а також сильно зростає ризик травмуватися або заблукати. Особливо небезпечно вирушати на природу на самоті або в стані сп'яніння.

Також 24 серпня не варто ходити на кладовище.

Строго заборонено в цей день пити алкоголь, інакше є ризик зіткнутися з нечистю.

День невдалий для риболовлі та збору грибів.

Прикмети погоди 24 серпня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на світанку яскраво мерехтять зірки, то до кінця серпня йтимуть дощі.
  • Мурахи побудували високі мурашники - до холодної і сніжної зими.
  • Якщо вранці туман стелиться над водою, то найближчий тиждень буде теплим.
  • У день Євпатія пішов дощ - негода затягнеться на кілька днів.
  • Якщо день сонячний і жаркий, то весна в наступному році буде ранньою.
  • Багато ряски на воді - до дощової осені.
  • Якщо мало горіхів вродило, то взимку випаде багато снігу.
  • Погода безвітряна - до потепління.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: