Яке сьогодні свято 26 серпня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 26 серпня вшановує пам'ять християнського ченця Максима Сповідника і святителя Тихона Страсного. У цей день зазвичай настає похолодання і відчувається прихід осені. У водоймах з цього періоду вже не купаються через занадто холодну воду.

Це народне свято наші предки збирали збору грибів. 26 серпня похід за грибами завжди закінчувався дуже вдало і приносив хороший улов. У лісах в цей період багато білих грибів, а також підберезників, лисичок, сироїжок, польських грибів.

Також в народне свято 26 серпня займалися прибиранням в сараях, хлівах і льохах. Приміщення обкурювали димом полину або будяка, щоб відлякати шкідників і позбутися від грибків. Замінювали старі дошки і вичищали залишки торішнього врожаю, а підлоги застеляли свіжою соломою.

Відео дня

У давні часи вважалося, що Тихонів день є одним з найкращих у році для заготівлі сіна. У свято 26 серпня сіно сушили на сонці, окропляли святою водою і обходили з іконою і молитвою. Люди вірили, що такий ритуал захистить сіно від гниття і псування.

Дата вважається вдалою для посіву озимих культур, збору врожаю кукурудзи, гарбузів, динь і кавунів, а також збору винограду і приготування вина з нього. Зроблений в цю дату алкоголь виходить смачним і ароматним.

26 серпня - знак Зодіаку

Народжена 26 серпня людина за знаком Зодіаку - Діва. Іменинники цього дня напористі і цілеспрямовані. Вони досягають великих висот по життю, а знайомі і колеги їх дуже поважають. Для них важливо бути найкращими у всьому. При цьому такі люди зберігають скромність і дружелюбність. Мають сильне почуття морального обов'язку і через це часто відмовляються від допомоги.

26 серпня свято Україна / фото Марина Григоренко

Що не можна робити 26 серпня

У цей день не можна працювати на землі, в полі і в саду. Така праця не принесе користі і призведе до болів в спині.

Не варто зациклюватися на поганому сьогодні, згадувати старі образи і невдачі. Постарайтеся не сумувати сьогодні, інакше настрій зіпсується надовго. Також не варто лаятися з рідними, щоб не зіпсувати відносини надовго.

У православних триває Успенський піст, який накладає заборону на вживання м'яса, молочних продуктів і яєць, а також на розваги, галасливі вечірки і шкідливі звички.

Не можна дарувати і приймати в подарунок предмети гігієни і рушники в цей день - це принесе хвороби.

Невдалий день для стрижки та фарбування волосся. Нова зачіска не принесе радості.

Прикмети погоди 26 серпня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо сіно почало сиріти, то кінець серпня буде дощовим і з високою вологістю повітря.
  • Якщо цілу ніч не видно місяця, то погода скоро зіпсується. 
  • Злива в цей день віщує хороший урожай грибів і велику кількість меду на пасіці.
  • Над доріжками високо піднімається пил - до затяжного літа і теплого вересня.
  • Якщо вода в річці стала холодною, то вже скоро настане погодна осінь.
  • Тихий і легкий вітерець віщує суху і жарку погоду, а шквал обіцяє погіршення погоди.
  • Якщо серед дня на вулиці не видно ос і метеликів, то скоро піде дощ.
  • Сова всю ніч ухає - до різкої зміни погоди вдень.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: