Яке сьогодні свято 26 травня / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Православна церква України 26 травня за новим стилем вшановує апостолів від 70-ти Карпа і Алфея, мучеників Аверкія, Олену і Георгія Нового. За старим стилем у свято сьогодні згадують мученицю Глікерію Іраклійську.

У народне свято 26 березня наші предки виходили на риболовлю. Згідно з прикметами, в цю дату дуже добре ловиться будь-яка риба, а особливо коропи. Спійману рибу готували різними способами. Бідніші люди варили юшку з річкових видів, моркви та ріпи. А в заможних сім'ях запікали цілу жирну рибу зі спеціями.

Господині у свято 26 травня збирали цілющі трави і квіти. Зібрані рослини засушували природним чином під сонцем і потім використовували в народній медицині. Також на квітучі поля відправляли пастися корів - вірили, що після цього молоко стане ароматним.

Відео дня

Згідно з народними прикметами, з цієї дати на землю прилітають комарі та мошки. Їхній появі раділи, оскільки вони вважалися провісниками гарного врожаю. З прильотом комарів селяни починали сіяти яре зерно.

Сьогоднішнє народне свято вважається дуже вдалим для лікування зубів. Успішно пройдуть будь-які стоматологічні процедури.

26 травня - знак Зодіаку

Народжена 26 травня людина за знаком Зодіаку - Близнюки. Іменинники цього дня за характером працьовиті, цілеспрямовані, логічно мислячі. У них добре розвинене ділове мислення. Добре розпоряджаються грошима і вміють їх заробляти. Ці люди ретельно обмірковують усі рішення і не поспішають із висновками.

26 травня свято Україна / фото УНІАН

Що не можна робити 26 травня

Не можна в цей день заздрити, мститися, принижувати і дорікати людині, інакше пізніше самі опинитеся в такій самій ситуації.

Не беріть гроші в борг і не оформляйте кредити, інакше надовго залишитеся в боржниках. Також не варто позичати особисті речі іншим людям.

Не варто сьогодні ходити в брудному одязі, перебувати в неприбраному будинку, залишати немитий посуд.

Не рекомендується пересаджувати розсаду - рослина не приживеться на новому місці.

Не можна сьогодні лінуватися, ухилятися від роботи, спати допізна.

Витрачати багато грошей і робити великі покупки сьогодні - до проблем із грошима.

Прикмети погоди 26 травня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Комарі з'явилися - до великого врожаю ягід влітку.
  • Що більше комарів сьогодні, то краще вродяться зернові культури.
  • Ластівки і стрижі низько літають - до дощової погоди.
  • Риба плаває біля самої поверхні води - до вологої погоди.
  • Багато квіток на горобині з'явилося - до врожаю грибів.
  • Птахи купаються в калюжах - до дощів.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: