Яке сьогодні свято 27 вересня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 27 вересня вшановує пам'ять мученика Калістрата і його воїнів, апостолів від 70-ти Марка, Зіни і Аристарха, преподобного Ігнатія і Саватія Соловецького. Також в цей день шанують Браїлівську ікону Богоматері.

За давніми прикметами в народне свято 27 вересня вже закінчувалося бабине літо і починалися перші заморозки. Сонце з цієї дати світить, але не гріє. Часто наші предки в цей день починали топити піч в домі.

За старим стилем церква 27 вересня відзначала Воздвиження Хреста Господнього, на честь здобуття християнами Хреста, на якому розіп'яли Ісуса.

Відео дня

Наші предки в свято Воздвиження тримали одноденний піст. Вірили, що тому, хто в цей день поститися буде, проститься сім гріхів. А якщо в цей день їсти м'ясо або яйця, то людині навпаки сім гріхів зарахуються.

У свято 27 вересня в Київській Русі було прийнято запрошувати священика в село, щоб він обійшов все селище по периметру з хрестом в руках. Вірили, що такий ритуал захистить селище від бід і нещасть. Також батюшку запрошували додому, щоб він освятив колодязь і город. У церкві купували дерев'яний хрестик і вішали його в хліві, щоб домашня худоба була здоровою. На споруджуваних церквах в цей день піднімали хрести.

Існувало повір'я, що не можна починати ніяких нових справ, інакше вони закінчаться провалом. Однак день вважається вдалим для любовних справ, сватання, побачень. Молоді люди в давні часи у вересні шукали собі пару, щоб одружитися на Покрову.

За давніми прикметами це народне свято вважалося небезпечним для людей і тварин. Люди вірили, що в цей день отруйні змії та інші повзучі гади залишають своє житло і повзуть в нові нори. Вони стають агресивнішими і близько підходять до людей і худоби, можуть вжалити або задушити. Тому люди на Вознесіння не ходили в ліс, на річку, в поле та інші місця, де можна зустріти змію.

Пасічники з цього дня прибирали вулика, оскільки для бджіл вже було занадто холодно. Бджолярі молилися про гарний урожай меду святому Саватію.

27 вересня - знак Зодіаку

Народжені 27 вересня люди за знаком Зодіаку - Терези. Іменинники цього дня за характером наполегливі і цілеспрямовані. Вони точно знають чого хочуть від життя. Борються за правду і не терплять несправедливість. Цінують природу і люблять тварин. Для них властиві емоційні і необдумані вчинки.

27 вересня свято Україна / фото Foto Joe / Pixabay

Що не можна робити 27 вересня

У цей день не можна починати нові справи і великі проекти.

Не варто ходити в ліс, поле, на набережну і в інші місця, де можуть мешкати змії. При зустрічі зі змією в цей день не можна робити різких рухів, дивитися змії в очі, кидатися в неї предметами.

Не можна займатися важкою фізичною працею, прибиранням, пранням і рукоділлям в цей день.

Не залишайте в цей день відкритими вхідні двері в будинок і в господарські будівлі. За прикметами, в них можуть заповзти змії.

Не можна в цей день їсти м'ясні, молочні страви і яйця. На Воздвиження всім крім дітей і хворих дорослих слід тримати одноденний піст.

Не розповідайте нікому про свої плани, інакше задумане не збудеться.

Прикмети погоди 27 вересня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Чим більше ягід на калині вродило, тим суворішою і сніжнішою в цьому році буде зима.
  • Північний вітер подув - до потепління.
  • Гуси високо в небі летять - до розливу річок.
  • Густий ранковий туман в цей день віщує сонячну і теплу погоду.
  • Ранкові заморозки обіцяють ранню і холодну зиму.
  • Якщо в цей день пішов дощ, то до кінця осені часто будуть дощі.
  • Різко похолодало - до холодної зими, але ранньої весни.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: