Яке сьогодні свято 28 липня / фото wandus, Pixabay

Православна церква 28 липня вшановує пам'ять київського князя Володимира Великого, який хрестив Київську Русь. Володимир Святославович канонізований як рівноапостольний святий і визнаний національний героєм України. Також він відомий встановленням союзу з Візантією. В Україні 28 липня відзначають День Хрещення Київської Русі.

Ще в цей день вшановують святих Кирика і Іулітту з Римської імперії, які померли за Христа в часи гонінь на християн.

Це народне свято в давні часи вважалося серединою літа. Вважалося, що сонце в свято 28 липня світить особливо яскраво і безжально. Спека стояла в самому розпалі, а також починався період літніх гроз.

Відео дня

Народне свято 28 липня в давні часи вважалося одним з найстрашніших в році. У цей день всі селяни, особливо жінки, утримувалися від роботи в саду, в полі і на городі. Вважалося, що у того, хто продовжить працювати сьогодні, почнеться мор худоби і птахи перестануть нестися. 

Також в цей побоювалися знаходження під сонцем. Вважали, що в цей день сонце світить безжально і збільшується шанс отримання сонячних опіків. А якщо в сонячну погоду працювати на вулиці, то можна отримати сонячний удар.

Свята Уліта вважається заступницею жінок. У день її шанування жінкам рекомендується більше відпочивати.

Народжені 28 липня за знаком зодіаку Леви. Іменинники цього дня дуже розумні і спостережливі. У них хороша пам'ять. Такі люди легко вирішують будь-які проблеми і дають хороші поради. У сім'ї вони хочуть бути головними і встановлювати свої правила. Не вміють програвати і важко приймають невдачі. 

28 липня свято Україна / фото УНІАН

Що не можна робити 28 липня

У цей день не варто працювати на вулиці, жати хліб і збирати урожай, інакше підвищується ризик захворіти. В першу чергу ця заборона стосується жінок, особливо вагітних. Також в цю дату не можна засмагати, оскільки підвищується ризик отримати сонячні опіки.

У свято 28 липня крім роботи на вулиці також не можна займатися будь-якою важкою фізичною працею, ремонтом, прибиранням. По можливості варто влаштувати собі вихідний.

Загалом 28 липня небажано починати нові справи.

Не варто в цей день робити необдумані і емоційні покупки, особливо якщо мова про дорогі речі, інакше вони прослужать недовго і не принесуть радості.

Не скаржтеся на своє життя сьогодні, інакше проблем стане ще більше.

Прикмети погоди 28 липня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в день Володимира пішов дощ, до він буде йти ще 7 днів. Але якщо після дощу з'явилася веселка, то скоро погода покращиться.
  • Якщо вранці пішов дощ, то до обіду він закінчиться.
  • На липі листя пожовкло - до ранньої осені.
  • Чим спекотніше в цей день, тим холодніше буде грудень.
  • Коники і цикади голосно скрекочуть - до негоди.
  • Якщо бджоли і метелики різко ховаються під дах або під дерева, то скоро піде дощ.
  • Південний вітер подув - до ясної і спекотної погоди.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: