Яке сьогодні свято 28 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

Православна церква України 28 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять великомучениці Параскеви П'ятниці і преподобного Нестора з Києво-Печерських Дальніх печер, а також священномучеників Терентія і Неоніли та їхніх дітей. За старим стилем 28 жовтня церква вшановувала преподобного Єфимія Солунського.

Наші предки в народне свято 28 жовтня відзначали жіноче свято. У Київській Русі в цю дату шанували святу Парасквеву П'ятницю, захисницю жінок і покровительку домашньої роботи. Народ вірив, що свята мучениця допомагає працьовитим і хазяйновитим людям, а ледарів і заздрісників карає.

У свято 28 жовтня молилися святій Параскеві про сімейне щастя, зцілення від хвороб, позбавлення від душевних травм, здоров'я домашньої худоби і про легкі пологи.

Відео дня

Також цю святу вважали покровителькою вишивальниць і ткалей. Жінки в це народне свято збиралися великою компанією і всі разом займалися рукоділлям. За роботою обговорювали останні новини і говорили про женихів. У давні часи вважалося, що кожна Українка повинна вміти вишивати, інакше її не візьмуть заміж. Також в цей день пряли і тріпали льон.

Молодята в цей день запрошували в гості батьків, показували свій побут і пригощали пиріжками. Зять готував страви для тестів, а невістка годувала свекра і свекруху.

Пасічники на початку жовтня готували вулики до зими і переносили їх в тепле місце. Часто до цієї дати замінювали стару бджолину матку на молодшу.

28 жовтня - знак Зодіаку

Народжений 28 жовтня за знаком Зодіаку - Скорпіон. Іменинники цього дня за характером веселі і легко заражають інших позитивом. У них хороші організаторські навички. Вони ретельно планують будь-яку справу і продумують запасні варіанти. У них хороша інтуїція і вони прекрасно розбираються в людях.

Свято 28 жовтня Україна / фото pixabay.com

Що не можна робити 28 жовтня

Невдалий день для ремонту і будівництва. Такі справи можуть закінчитися невдачею, а важка фізична праця в цей день підірве здоров'я.

Жінкам в цей день не можна прясти, але можна шити і вишивати.

За давніми прикметами хто в цей день сміється, той пізніше буде багато плакати, тому 28 жовтня належить вести себе стримано.

Не можна купатися, мити голову, підлоги і посуд в цей день.

Чистити димохід 28 жовтня - на жаль.

Прикмети погоди 28 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в цей день випав перший сніг, то через 40 днів настане справжня погодна зима, а в наступному році буде багатий урожай хліба.
  • Вночі не видно жодної хмари - з швидким заморозкам.
  • Якщо худоба поводиться неспокійно, то скоро погода погіршиться.
  • Кури почали линяти - до потепління.
  • Якщо з'явилися мухи і комарі, то попереду ще будуть теплі дні.
  • На калині багато ягід вродило - до морозної та сніжної зими.
  • Якщо до цього дня не опало листя з вишні, то тепло ще протримається деякий час.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: