Яке свято 28 січня 2023 / фото ua.depositphotos.com

Сьогодні відзначається відразу кілька свят - Міжнародний день захисту персональних даних, Міжнародний день LEGO, Всесвітній день безробітних, День народження дизельного двигуна. Православні віруючі відзначають Павлів день - на честь пам'яті святого Павла Фівейського.

Яке свято сьогодні - перелік головних урочистостей

Міжнародний день захисту персональних даних відзначається 28 січня, починаючи з 2007 року. Ця дата відповідає річниці підписання Конвенції Ради Європи від 28 січня 1981 року "Про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних". Свято необхідне для того, щоб нагадати користувачам про важливість захисту своїх даних в інтернеті - це необхідно для безпеки і віртуального, і реального життя.

Міжнародний день конструктора LEGO - подія, яка об'єднує і дорослих, і дітей. Свято створено, щоб вшанувати працю Оле Кірка Крістіансенома - тесли і засновника корпорації LEGO Group. Заснував він її в 1932 році, а назва з'явилася двома роками пізніше. Цікаво, що вона складається з двох слів "leg gotd", що в буквальному перекладі означає "грати добре".

Відео дня

Цікавий факт: Популярність конструктора настільки велика, що в 2011 році кілька наборів навіть побували в космосі.

Всесвітній день безробітних 28 січня - це не зовсім свято, це скоріше пам'ятна дата, створена, щоб привернути увагу громадськості до проблеми безробіття. Хто саме став ініціатором свята - невідомо, але мета у цієї людини блага. Справа в тому, що через високий рівень безробіття мільйони людей залишаються без засобів до існування. Саме через відсутність роботи люди влаштовують мітинги і страйки, що призводить до соціальних і політичних криз.

День народження дизельного двигуна відзначається сьогодні, тому що саме 28 січня 1897 року німецький інженер Рудольф Дизель завершив випробування власноруч винайденого дизельного двигуна. У той час використовувалися тільки двигуни внутрішнього згоряння, але позитивних оцінок їм дати було не можна - занадто низький ККД. Саме тому винахід Дизеля стало проривом.

Ще одне свято, яке зустрічають сьогодні в усьому світі - день відкриття Антарктиди. 28 січня 1920 року після двох років подорожей члени команди Лазарєва і Беллінсгаузена побачили береги невідомого континенту. Ним і стала Антарктида - саме сухе і холодне місце на планеті. Зараз там проводять тренування космонавти NASA, так як клімат і ландшафт Антарктиди походить на марсіанський.

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті Павла Фівейського

Святий Павло народився в Єгипті і рано втратив батьків. Втік з міста, ховаючись від жадібних родичів, спраглих відняти у хлопчика його спадок. Блукаючи, Павло знайшов печеру, яка і стала йому домом. Їжу йому приносили птахи, а святий весь час проводив у молитвах. Він став першим християнським монахом-відлюдником довгожителем - прожив на самоті 91 рік і помер у віці 113 років. 

Пам'ятні дати 28 січня

Цей день запам'ятався в історії багатьма цікавими подіями:

  • 1813 рік - опублікований роман Джейн Остін "Гордість і упередження";
  • 1855 рік - по панамській залізниці від Атлантичного до Тихого океану проходить перший локомотив;
  • 1920 рік - виставою Володимира Винниченка "Гріх" у Вінниці відкривається Український драмтеатр імені Івана Франка (нині це Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка;
  • 1986 рік - сталася катастрофа американського космічного корабля "Челленджер".;
  • 1992 рік - на сесії Верховної Ради України було прийнято постанову Про Державний прапор;
  • 2010 рік - президент України Віктор Ющенко указом про увічнення учасників боротьби за незалежність України у XX столітті визнає воїнів УПА учасниками боротьби за незалежність України.

Прикмети і народні повір'я 28 січня

На честь пам'яті святого Павла Фівейського в народному календарі з'явилося свято Павлів день. За старим стилем ця подія відзначається 15 січня. Друга назва свята - День чаклунів. Вважається, що саме в цю дату маги, знахарі і відьми можуть передавати учням свої знання. Новачкам потрібно спробувати себе в мистецтві магії, тому всім оточуючим варто побоюватися таких людей.

Для того, щоб захистити себе, в цей день не можна:

  • багато їсти і вживати алкоголь;
  • сваритися і пліткувати;
  • виконувати важку фізичну роботу;
  • спілкуватися з незнайомцями;
  • виходити з дому після опівночі.

Краще провести день в молитві, частіше плювати через ліве плече і стукати по дереву, щоб нейтралізувати негативний вплив темних сил.

Також на Павлів день наші предки звертали увагу на прикмети погоди:

  • під вікном щебечуть птахи - до хуртовини;
  • вітер дме - літо буде дощовим;
  • ворони голосно каркають - до відлиги;
  • на небі багато зірок - до хорошого врожаю льону.

Слов'яни говорили "Павло дня додав", тому що з 28 січня світловий день стає довшим, а ночі - коротшим.

Іменини 28 січня

Сьогодні день ангела відзначають власники імені Олена, Михайло, Павло, Прохор, Іван.

Вас також можуть зацікавити новини: