Яке сьогодні свято 3 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 3 листопада за новим стилем вшановує пам'ять сестри Володимира Мономаха, принцеси Анни Всеволодівни. Вона заснувала Янчин жіночий монастир у Києві, який не зберігся до наших днів. При ньому Анна відкрила першу в Київській Русі жіночу школу грамоти, співу та рукоділля.

До початку листопада зазвичай випадав перший сніг, на вулиці помітно холоднішало, а сонце дуже рідко показувалося за хмарами. Тому цей день отримав назву Анна Холодна.

Наші предки в день Анни займалися рукоділлям: ткали і вишивали, валяли з вовни, виготовляли лляні полотна і нитки. Вірили, що рукодільницям в це народне свято протегує сама свята Анна і благословляє їх за працьовитість.

Відео дня

Також у свято 3 листопада збирали пізні ягоди і заморожували їх на зиму. З ягід в цей день готували варення, компоти і киселі, додавали їх в начинку для пирогів.

В цілому народне свято 3 листопада вважалося небезпечною і важкою датою. У народі говорили, що в цю дату по землі ходила нечисть і дивиться, як живуть люди. Щоб не зіткнутися з нечистю, в цю дату намагалися не виходити на вулицю без потреби і не вирушати в далеку дорогу.

За старим стилем церква 3 листопада вшановувала пам'ять Іларіона Великого. В Ілларіонів день, за прикметами, не можна вирушати в далеку дорогу. Дороги в цей день вважалися дуже небезпечними через непередбачувану погоду і грязюку.

3 листопада - знак Зодіаку

Народжена 3 листопада людина за знаком Зодіаку - Скорпіон. За характером іменинники цього дня рішучі і відважні, дуже наполегливі в досягненні своїх цілей, не люблять непрошених порад. Вони не люблять займатися побутом. У народжених 3 листопада людей непростий характер, але добре серце.

3 листопада свято Україна / фото sharkolot, Pixabay

Що не можна робити 3 листопада

Не можна в цей день вирушати в подорож в далеку дорогу, особливо якщо дорога покрита брудом. Якщо ж поїздку скасувати не можна, то перед відправленням рекомендується прочитати "Отче наш".

Не варто погано відгукуватися про родичів в цей день, особливо недавно померлих. Також категорично заборонено залишати сміття біля могил.

Нічого не піднімайте з землі в цю дату. На покинуті речі може бути накладений пристріт.

Не можна в цей день скаржитися на свою долю, згадувати негаразди і старі образи, заздрити чужому щастю - інакше ваші проблеми посиляться.

Прикмети погоди 3 листопада

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо 3 листопада різко похолодало, то більше теплих днів в листопаді не буде.
  • Грім в цю дату віщує багатий урожай в наступному році.
  • Випало багато снігу в цей день - в наступному році вродить багато пшениці.
  • Якщо дим з пічної труби піднімається вгору, то погода покращиться, а якщо стелиться над землею, то буде сиро.
  • Безвітряний і сонячний день 3 листопада віщує поліпшення погоди.
  • Теплий вітер подув - до відлиги.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: