Яке сьогодні свято 30 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 30 січня за новим стилем вшановує пам'ять трьох видатних святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста, а також священномученика Іполіта та Зінона Києво-Печерського. За старим стилем 30 січня церква згадує ченця-відлюдника Антонія Великого.

Свято 30 січня отримало в народі назву Трьохсвяття. За прикметою, в цей день варто сходити до церкви і помолитися трьом святим, а потім поставити в храмі три свічки. Люди вірили, що після такого ритуалу збудеться бажання, загадане в молитві.

За давніми прикметами, в це народне свято в лісах починається звіриний весільник. Самці б'ються один з одним, а переможці створюють пари з самками. Під час шлюбних ритуалів тварини стають агресивними, тому з цього дня намагалися не ходити в ліс. 

Відео дня

Останній день січня наші предки присвячували дітям. Батьки в цей день намагалися розсудити, чи правильно вони виховують чадо. За прикметою, для сімейного взаєморозуміння і згоди в цей вечір всій родині обов'язково потрібно повечеряти за спільним столом. Господині на сімейну вечерю ліпили і варили вареники, а також пекли пироги.

30 січня - знак Зодіаку

Народжена 30 січня людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня за характером енергійні і цілеспрямовані, дуже активні, ніколи не сидять на місці. Вони часто змінюють смаки та думки. Їхню поведінку складно передбачити. У них нестандартне мислення і винахідливий розум. У народжених 30 січня людей не найпростіший характер, але сильні лідерські якості.

30 січня свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 30 січня

Не можна ходити в ліс, особливо якщо погано в ньому орієнтуєтеся. Також в цей день не можна виходити на полювання і риболовлю.

Не варто в цей день згадувати старі образи, починати конфлікти, сваритися з близькими. Якщо все ж сварка сталася, то обов'язково помиріться, інакше відносини зіпсуються надовго.

Не робіть спонтанні покупки - куплені речі прослужать недовго.

Піднімати тяжкості 30 січня - до хвороб спини.

Різати хліб ножем 30 січня не можна, але можна ламати батон руками.

Жінкам не можна ділитися своїми планами (інакше не збудуться), розпускати плітки і брехати про інших людей, а також одягатися не по погоді (інакше підвищиться ризик розвитку жіночих хвороб).

Не можна шити, вишивати і в'язати в цей день.

Прикмети погоди 30 січня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Потепління в цей день обіцяє наближення сильних морозів.
  • Птахи частіше співають - до поліпшення погоди.
  • Якщо недалеко від місця проживання людей видно сліди зайця, то наближаються сильні морози.
  • Хмарна ніч віщує хороший урожай зерна в цьому році.
  • День ясний і безвітряний - до морозу.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: