Яке сьогодні свято 6 лютого / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 6 лютого за новим стилем вшановує пам'ять преподобного єпископа Вукола Смирнського і святого Фотія Константинопольського, а також мучениць Дорофеї, Марфи і Каллісти. За старим стилем 6 лютого згадували святу черницю Ксенію Римлянину.

Народне свято 6 лютого наші предки називали переломом зими. У давні часи, коли зими в Україні були суворими і затяжними, до цієї дати проходила половина холодного періоду. У народі говорили, що з цієї дати до кінця морозів знадобиться стільки ж зерна, скільки вже було з'їдено. Тому день Ксенії отримав назви Ксенія Напівзимниця і Ксенія Напівхлібниця.

В українців у лютому наступав сезон весіль. Дівчата і юнаки намагалися одружитися до того, як почнеться сільськогосподарський сезон і Великий піст. Весільні традиції українців передбачали, що хлопець відправляв до коханої сватів з пропозицією одружитися. Якщо вона погоджувалася, то родичі нареченої оглядали будинок і господарство молодого. Свято 6 лютого - вдалий день для весілля.

Відео дня

Покровитель цього дня святий Вукол вважається захисником молодих телят. У цей період у селян починають телитися корову. Селяни обкурювали корівку і теля димом чебрецю або материнки, щоб тварини були здоровими і давали багато молока.

У це народне свято проводили домашній обряд для добробуту і для міцного здоров'я корів. Для цього господині варили пшеничну або вівсяну кашу на домашньому молоці в печі. Кожен член сім'ї повинен був з'їсти хоча б ложку такої каші. Молочну плівку з страви віддавали теляті, а овес підсипали в корито корови.

6 лютого - знак Зодіаку

Народжена 6 лютого людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня за характером цілеспрямовані, вперті, активні. Вони доволі спокійні, але якщо розлютяться, то довго не можуть заспокоїтися. Люблять, коли ними захоплюються. Для них дуже важливий власний соціальний статус і привабливий зовнішній вигляд.

6 лютого свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 6 лютого

Невдалий день для хрещення дитини.

6 лютого заборонено сваритися, інакше відносини з близькими зіпсуються надовго.

Якщо приснився поганий сон, нікому про нього не розповідайте, інакше кошмар може збутися.

Чоловікові в цей день не варто пити алкоголь, особливо в малознайомих компаніях, інакше підвищиться ризик розвитку алкоголізму і появи сімейних проблем.

За давньою прикметою якщо у селян корова народила теля, то з дому нічого не можна позичати.

Самотнім людям не можна підмітати підлогу, інакше вони не знайдуть пару.

Прикмети погоди 6 лютого

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Снігопад в цей день віщує сніжний лютий.
  • Якщо день видався теплим, то до кінця зими більше не буде справжніх морозів.
  • Якщо протягом дня часто змінюється погода, то березень буде мінливим.
  • Чим нижче на деревах сидять птахи, тим тепліше буде в наступні дні.
  • Рідкісні і високі хмари - до відлиги.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: