Яке сьогодні свято 8 квітня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 8 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Георгія Хозевіта, апостола від сімдесяти Родіона і Григорія Києво-Печерського та преподобного Іллі Єгипетського. За старим стилем свято сьогодні називається собор архангела Гавриїла - саме він повідомив Діві Марії, що вона народить Сина Божого.

У народне свято 8 квітня наші пращури ходили до лісу, щоб зібрати деревні бруньки, молоді шишки, ранню зелень і березовий сік. Зі смородини та лопуха зривали молоді листочки, щоб засолити огірки.

У народне свято українці очікували приходу тепла і зігрівання ґрунту. Після Благовіщення (7 квітня) приступали до посівних робіт. У народі говорили, що до великого свята садити і сіяти що-небудь - великий гріх. З 8 квітня починали сіяти овес, пшеницю, коноплі, жито.

Відео дня

Жінки в день Гавриїла наводили лад у домі, льосі та в шафах - перебирали крупи і припаси, оглядали гардероб і діставали літні речі. Старий і непотрібний одяг віддавали рідним або відносили до церкви. У цю дату востаннє доношували красивий теплий одяг і потім ховали в скрині до наступного року. За давнім повір'ям, якщо цього дня гарно і чисто вбратися, то жінка буде щасливою.

Свято 8 квітня - вдала дата для весілля і вінчання. Така пара буде щасливою. Також день вдалий, щоб похрестити дитину - малюк отримає небесне благословення. Однак не рекомендується в цю дату займатися рукоділлям.

8 квітня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Овен. Іменинники цього дня за характером доброзичливі, незалежні, волелюбні та горді. Не люблять, коли їм дають непрохані поради. Вони дуже розумні та всебічно розвинені, але насилу визнають свої помилки. Наділені творчими здібностями та багатою уявою.

8 квітня свято в Україні / фото Pixabay

Що не можна робити 8 квітня

Не варто ходити в старому, ношеному, брудному одязі - краще одягніть новий.

Залишки їжі сьогодні не викидайте у сміття, а віддайте тваринам.

Жінкам не можна ходити з розпущеним волоссям.

Позичати цукор, сіль, сірники 8 квітня - до неприємностей.

Невдалий день для подорожей і далеких поїздок.

Не обговорюйте грошові питання, не діліться планами про покупки і не розкривайте подробиці свого заробітку сьогодні, особливо з малознайомими людьми.

Прикмети погоди 8 квітня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Якщо на черемсі з'явилося листя, то вже можна садити ранню картоплю.
  • Якщо вдарили морози, то весна буде холодною.
  • Верба зацвіла - пасічникам пора виставляти вулики.
  • Якщо грудка землі після кидка не розсипається, то сіяти у відкритий ґрунт ще рано.
  • Ясний день віщує спекотний квітень.
  • Кроти почали рити багато нір - пора сіяти овес.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: