Яке сьогодні свято 8 грудня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква 8 грудня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Патапія, мучениці Анфіси Римської і апостолів від 70-ти Тихика і Кесарія. За старим стилем в цей день шанували апостола від 70-ти і давньохристиянського оратора Климента Римського.

У народне свято 8 грудня дівчата займалися рукоділлям. День вважається вдалим для шиття, ткацтва, вишивання і будь-якої творчості. Будь-які зроблені в цей день вироби вийдуть красивими і довго прослужать. За часів Київської Русі вважалося, що кожна українка повинна вишити весільний рушник до свого весілля. Якщо наречена не встигала, то їй допомагали закінчити рушник родички, щоб уникнути ганьби.

У свято 8 грудня існував ритуал для успішного виконання будь-якої справи. Для цього будь-яку роботу потрібно було закінчити на порожній шлунок. Тому наші предки в цю дату з самого ранку приступали до поточних справ, і лише потім снідали.

Відео дня

Дата 8 грудня здавна вважається небезпечною через розгул злих духів, сильний мороз і ожеледицю. А люди, які жили біля лісу, в цей день побоювалися вовків. Для захисту від нечисті люди пов'язували на руку шовкову нитку або клали під подушку гілку Будяка. А для відлякування вовків від двору дзвонили у дзвони. У цей день намагалися не виходити з дому, щоб не постраждати від негоди.

8 грудня - знак Зодіаку

Народжена 8 грудня людина за знаком Зодіаку - Стрілець. Іменинники цього дня за характером доволі закриті і небагатослівні. Їхні близькі часто не знають, що у них на душі. Вони самостійні і не залежать від чужої думки. У народжених 8 грудня хороша інтуїція і розвинена уява.

8 грудня свято Україна / фото Beats Beats, Pixabay

Що не можна робити 8 грудня

Без необхідності в цей день не варто виходити з дому, а особливо ходити в ліс - там можуть бути голодні і агресивні тварини.

Рукодільницям не можна показувати незакінчений виріб іншим людям, інакше робота піде шкереберть.

День вдалий для вишивання, але не варто 8 грудня вишивати чорною ниткою, інакше притягнете невдачі.

Жінці не можна сваритися з чоловіком і підвищувати на нього голос, навіть якщо він неправий. Краще стриматися і говорити спокійно, інакше відносини зіпсуються надовго.

Прикмети погоди 8 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо цілий день йде сніг, то літо буде дощовим.
  • Півні співають раніше, ніж зазвичай - до потепління.
  • Птахи притискаються один до одного - до похолодання.
  • Потужний і швидкий вітер в цей день принесе морозну, але суху погоду.
  • Ранковий іній віщує погіршення погоди.
  • Спів снігура віщує потепління.
  • Якщо на березі досі залишилися листя, то в грудні ще будуть теплі дні.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: