Яке сьогодні свято 8 травня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 8 травня за новим стилем вшановує пам'ять апостола і євангеліста Іоанна Богослова і преподобного Арсенія Великого. За старим стилем у свято сьогодні вшановують апостола і євангеліста Марка.

У народне свято 8 травня наші предки сіяли зернові культури - жито, пшеницю, овес, льон, соняшник. Перед посівом ділянку обов'язково перекопували від бур'янів, а також удобрювали шкаралупою великодніх яєць. Часто на поле запрошували священика, щоб він окропив посіви священною водою.

Господині в народне свято 8 травня пекли пироги з пшеничного борошна. У такий спосіб сподівалися прискорити настання літа і підвищити врожайність рослин. Випічкою пригощали всіх родичів, а залишки пирогів закопували на городі. Доброю прикметою сьогодні вважається пригостити пирогом незнайомця або нужденного.

Відео дня

Ще одним звичаєм цього народного свята був збір кропиви. Пекучу траву вважали корисною лікарською рослиною і потужним оберегом від нечисті. Пучок кропиви вішали над вхідними дверима, щоб відлякати злі сили. З листя варили зелений борщ, оскільки для звичайного до цього періоду закінчувалася капуста.

У травні люди очікували повернення найпізніших перелітних птахів - ластівок, солов'їв, зозуль і стрижів. Побачити таких птахів сьогодні або почути їхній спів вважається дуже щасливою прикметою. А якщо пернаті оселилися біля будинку, то в ньому буде сімейне щастя.

8 травня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Телець. Іменинники цього дня за характером енергійні, доброзичливі, активні. Вони дуже відповідально ставляться до своїх обов'язків і обіцянок. Мають ділову хватку і добре знаються на людях, можуть переконати кого завгодно. Дуже кмітливі та швидко опановують нові навички.

8 травня свято Україна / фото Pixabay

Що не можна робити 8 травня

Якщо прийшли гості, то не варто відпускати їх 9з дому з порожніми руками - дайте що-небудь із собою в дорогу.

Чоловікам сьогодні не можна підвищувати голос на жінок, конфліктувати з ними і з'ясовувати стосунки, інакше будуть неминучі проблеми в особистому житті.

Невдалий день для весілля.

Не можна займатися пранням, прасуванням, ремонтом одягу і взуття сьогодні.

Не розпускайте чуток, не розкривайте чужих секретів і не обмовляйте людей за їхньою спиною, інакше зіпсується ваша репутація.

Прикмети погоди 8 травня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Якщо пішов дощ сьогодні, то влітку буде гарний урожай грибів, але на городах буде багато бур'янів.
  • З'явилися мухи і комарі - заморозків більше не буде.
  • У сонячний день закрилися квітки - скоро піде дощ.
  • Які рослини запилюють бджоли, ті влітку вродяться.
  • Яблуні зацвіли - пора сіяти жито і пшеницю.
  • Ясний і сонячний день віщує спекотне літо.
  • Якщо вранці на траві з'явилася роса, то найближчими днями буде спекотно.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: