День Казанської ікони Божої Матері - свято 21 липня / фото naviny.by

Сьогодні, 21 липня, православні християни святкують День Казанської ікони Божої Матері. Загалом вшанування цього чудотворного образу відбувається двічі на рік, крім сьогоднішнього дня, також ще восени – 4 листопада.

Казанська ікона Божої Матері: історія

Казанська ікона Божої Матері – один із найвідоміших образів Богородиці. Її історія починається в XVI столітті. Саме 21 липня у 1579 році відбулася її поява.

Читайте такожЦерковні свята у липні 2020: православний календар на місяць

Відео дня

Згідно із переказами, в той час у Казані вирувала сильна пожежа, яка знищила багато будинків. Однієї ночі Богородиця явилася уві сні 9-річній Матроні – доньці одного купця – і розповіла їй про свою ікону, закопану під руїнами згорілого будинку.

Розповіді дівчинки ніхто не повірив, тоді Богородиця ще двічі їй явилася. Зрештою матір Мотрони погодилася сходити з нею у вказане місце й на попелищі вони розкопали святий образ, загорнутий у шматок полотна. При цьому ікона була абсолютно непошкоджена вогнем.

Про що просять перед Казанською іконою Богородиці

Казанська ікона Божої Матері вважається чудотворною – вона здатна вилікувати віруючих від будь-яких недуг. Християни вірять, що ікона допомагає у складних життєвих ситуаціях, під час скорботи і печалі, а також знайти свій істинний шлях.

Ікона Казанської Божої Матері вважається покровителькою всіх жінок, перед нею моляться про сімейне щастя, здоров'я дітей і чоловіка, достатку в домі та спокій у родині, а також просять про народження дитини.

Що потрібно робити на Казанську

На Казанську слід сходити до церкви, щоб помолитися Божої Матері й причаститися.

Літнє свято Казанської ікони Богородиці вважалося початком збору врожаю і перших жнив, тож цього дня починають готувати льохи до зими.

Крім того, 21 липня зазвичай прополюють город.

Що можна та не можна робити на Казанську / фото ua.depositphotos.com

Водночас у тих населених пунктах, де Казанська є престольним святом, влаштовуються справжні гуляння, які можуть тривати два або три дні.

Цього дня також вітається одруження, адже, згідно із віруваннями, укладені в день Казанської Божої Матері шлюби будуть щасливими і міцними. Цією іконою, зокрема, благословляють молодих.

Заборони Дня Казанської ікони Божої Матері

У свято Казанської ікони Божої Матері не можна працювати по дому (прати, шити, займатися іншим важкою працею).

Крім того, цього дня заборонено лаятися і сваритися, плакати і сумувати, а також не варто купатися у відкритих водоймах.

Прикмети та приказки дня 21 липня

  • Чорниця дозріла – прийшов час жнив.
  • Якщо Казанський тиждень без дощу, то Іллінський тиждень (на початку серпня) буде з дощем.
  • Бджоли поводяться агресивно – до посухи.