День бабака дата / фото 4hir.ma

Сьогодні, 2 лютого, відзначається День бабака – популярне в Канаді та США свято, яке приваблює туристів з усього світу. Цього дня, ґрунтуючись на поведінці бабака, складають прогноз на весну.

Так, якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні й спокійно залишає нору – зима рано закінчиться і скоро настане весна. А якщо пухнастий метеоролог лякається своєї тіні й залазить у нору – зима триватиме ще 6 тижнів.

Історія свята

Жителі Стародавнього Риму вперше довірили тварині передбачати погоду, але замість бабака вони спостерігали за їжаками. День бабака вперше відсвяткували у 1886 році жителі маленького американського містечка Панксатоні. Там рано-вранці 2 лютого витягли з нірки бабака на ім'я Філ, який згодом став місцевою знаменитістю.

День бабака - історія та традиції / фото УНІАН

На честь цієї події в штаті проводиться щорічний фестиваль. Веселі й святкові гуляння відбуваються у місцях проживання всіх найбільш відомих бабаків-метеорологів і є дуже привабливими для туристів.

Цікаво, що День бабака збігається зі старою датою Стрітення Господнього, за яким також визначають настання весни.

Точність прогнозів бабака-синоптика

За підрахунками американських кліматологів, точність прогнозів Філа становить близько 40%. Однак, незважаючи на це, всі американці та канадці, щороку обов’язково стежать за поведінкою природного синоптика.

День бабака в Україні

Свято стало популярним у низці країн і, зокрема, в Україні після виходу однойменного фільму. В Україні є свої відомі бабаки, які визначають погоду, - харківський Тимко і львівська Маруся. 

Вам також може бути цікаво: