День Незалежності України 2023 / depositphotos.com

Щороку 24 серпня ми традиційно відзначаємо головне свято країни - День Незалежності України. У 2023 році - знову в умовах війни, коли Україні вкотре доводиться відстоювати свою свободу та право на життя. Про історію свята, його цікаві факти та традиції, які заходи очікуються та чи буде на День Незалежності України вихідний - розповідаємо в матеріалі.

День Незалежності України - історія свята

Історія свята незалежності бере свій початок у 1990 році. Але історія боротьби за незалежність країни почалася набагато раніше.

22 січня 1918 року українці проголосили незалежність своєї держави IV Універсалом Української Центральної Ради, а за рік, 1919 року, того самого дня на Софійській площі в Києві відбулося офіційне об'єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Так уперше за багато століть історичні українські регіони об'єдналися в одну державу. На жаль, фактично об'єднання республік УНР і ЗУНР тоді не відбулося, але сам процес проголошення позначився на політичній ситуації в країні.

Відео дня

16 липня 1990 року Верховна рада тоді ще УРСР (якраз відбувався процес розпаду СРСР) ухвалила Декларацію про державний суверенітет України та постанову "Про День проголошення незалежності України", в якій 16 липня було вказано як День Незалежності України.

17 березня 1991 року відбувся референдум і опитування на тему - чи згодні громадяни країни, щоб Україна була у складі Союзу Суверенних Республік на підставі Декларації про державний суверенітет України. Позитивно відповіли близько 80% опитаних, і 16 липня стало святковим днем.

Але в серпні 1991 року в країні стався "серпневий путч" - як спроба позбавити влади Михайла Горбачова і повернути колишній державний лад. Унаслідок цього 24 серпня 1991 року Верховна рада УРСР скликала надзвичайне позачергове засідання й ухвалила постанову про проголошення незалежності України, а також Акт проголошення незалежності України, який 1 грудня 1991 року підтвердив народ на всеукраїнському референдумі:

Зважаючи на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, Верховна Рада України постановляє: Вважати день 24 серпня Днем незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України.

День Незалежності України - святкування

День Незалежності України / УНІАН

У 2023 році ми відзначаємо 32 роки незалежності України. Це свято завжди проходило з особливим розмахом - влаштовувалися військові паради, святкові концерти та фестивалі. Українці - від малого до великого - традиційно одягали на День Незалежності вишиванки або в'язали до одягу стрічки в національних синьо-жовтих кольорах.

Що буде на день Незалежності України цього року - сказати складно. На жаль, в умовах війни ми змушені відмовитися від звичного святкування - щоб не наражати на ризик життя людей, масові заходи не проводять. Але цей факт не заважає нам, як і торік, вдягнути вишиванки, виконати гімн і разом помолитися про якнайшвидше настання миру в рідній країні. 

День Незалежності України - вихідний чи ні

Вихідні на День Незалежності України цього року також змінюються. 24 серпня випадає на четвер, будній день. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну це свято завжди було вихідним. Але зараз у країні запроваджено воєнний стан, який нещодавно продовжили до 15 листопада 2023 року. Тому 24 серпня буде робочим днем. 

Комендантська година на День Незалежності України в регіонах не змінюється, але влада просить бути максимально уважними й обережними та не нехтувати сигналами повітряної тривоги через небезпеку ракетних обстрілів.

Раніше ми публікували, які будуть свята і вихідні в серпні 2023 і скільки буде днів відпочинку. 

Вас також можуть зацікавити новини: