Коли потрібно щедрувати і колядувати, а коли посівати в 2023 році / фото УНІАН

Новорічні свята в 2023 році не закінчуються святкуванням Нового року. Далі на нас ще чекають колядки на Різдво 2023, щедрівки і посівалки - старовинні народні ритуали, які покликані залучити в дім достаток і щастя. Для кожного з них є своя дата і свої традиції.

Коли в Україні колядують, щедрують і посівають у 2023 році, а також чому так важливо не плутати ці дні - читайте на УНІАН.

В якій послідовності колядують, щедрують і посівають в Україні

Саме в такій, як перераховано в заголовку:

  • спочатку - колядування,
  • потім - щедрування,
  • на завершення - посівання.

Причому два з цих обрядів проводяться в одну добу: ввечері щедрують, а вже на ранок наступного дня - посівають.

Відразу обмовимося, що в деяких регіонах прийнято по другому колу щедрувати і посівати на Водохреща 18 січня (воно вважається третім різдвяним святом).

Коли потрібно щедрувати і колядувати, а коли посівати / інфографіка УНІАН

Якого числа треба ходити колядувати

Вікіпедія називає колядки "первісними магічними формулами". Але в народній свідомості магічний обряд вже давно переплівся з вшануванням християнської віри - адже колядувати прийнято перед Різдвом.

Напередодні свята, у Різдвяний Святвечір 6 січня, компанії хлопців і дівчат на чолі із звіздарем носять по домівках Вифлеємську зірку і в піснях вихваляють появу на світ маленького Ісуса Христа.

А ось спочатку колядки присвячувалися народженню синові язичницької богині краси і любові Коляди. За старим стилем, саме на 6 січня припадала найдовша ніч в році, тобто зимове сонцестояння 2022.

Кому можна колядувати? Брати участь можна всім без винятку: і людям похилого віку, і молоді, і дітлахам, і чоловікам, і жінкам. Після вечері з 12 пісних страв люди несуть кутю своїй рідні - але перед тим, як пригостити господарів будинку кутею, в пісенних колядках бажають їм багатства, миру, щастя і процвітання.

Коли не можна колядувати? Закінчують колядувати вранці 7 січня - і далі колядувати вже не можна.

Колядка - текст

Добрий вечір, люди,

Вашій теплій хаті!

Щоб були ви завжди

Щедрі і багаті!

Хай Різдво Христове

Вас благословляє,

Бог ся рождає!

Всім колядникам

Ви відчиняйте двері

І просіть до столу,

До своєй вечері.

Хай у вашій хаті

Нині все співає,

Бог ся рождає!

Гарно колядуйте святкуйте нині,

Ми бажаєм щастя

Вашій всій родині!

Весь наш рід великий

Нині освятився,

Бог народився!

Коли потрібно щедрувати в Україні

Своєю назвою обряд зобов'язаний назві самого свята, коли він і проводиться - це Щедрий вечір 13 січня.

У щедрівках акцент завжди робиться на побажання матеріальних благ: бажають достатку, багатого врожаю і приплоду домашньої худоби. У відповідь господарі також повинні проявити щедрість: обдарувати тих, хто щедрує, солодощами і грошима.

Кому можна щедрувати? На цей раз виспівувати обрядові пісні відправляються лише молоді хлопці і дівчата - дітвора і старше покоління залишаються вдома. Головні герої дійства - Маланка і Василь, які уособлюють собою сестру Місяця і богатиря, який врятував її від чудовиська Змія.

Коли не можна щедрувати? Вже наступного ранку набирають чинності нові народні традиції - традиції посівання.

Щедрівка - текст

Щедровочка щедрувала,

Під оконцем ночувала,

Чі баран, чи вівця,

Подавайте млинця,

Не кусайте, не ламайте,

А по цілому давайте!

Щедрий вечір, добрий вечір!

Коли треба посівати в 2023 році

Завершується все посіванням - безпосередньо наСтарий Новий рік 14 січня. За старих часів прийнято було робити це ще на зорі, а то і зовсім до сходу сонця. Зараз так рано вже практично ніхто не ходить по домівках із мішками зерна. Але як і раніше вважається, що чим раніше, тим краще.

Справа в тому, що народне повір'я говорить: 14 січня першим поріг будинку неодмінно повинен переступити чоловік-посівальник - тоді, мовляв, і гроші, і достаток у домі водитися будуть. А ось жінка-перша гостя - це нібито до сліз і печалей.

Тому посівальники навідуються в оселі з самого ранку і з піснями розсипають на порозі зерно - як символ процвітання і благополуччя цього житла. Прибирати зерно не можна до самого вечора.

Кому можна посівати? Виключно чоловікам.

Чим не можна посівати? Зерно для посівання має бути цільним. Найчастіше вибирають жито, пшеницю й ячмінь, але буває, що посівають навіть гречкою. А ось горохом, пшоном і просом посівати не прийнято: за прикметою, це приверне сльози в дім.

Посівалка - текст

Сію, вію, посіваю,

З Новим роком Вас вітаю!

Не на рік і не на два,

А на многії літа!

Вас также могут заинтересовать новости: