Різдвяний піст - коли починається у 2020 році / фото ua.depositphotos.com

Різдвяний піст є останнім багатоденним постом у році. Традиційно він передує важливому християнському святу – Різдву Христовому.

Коли починається Різдвяний піст 2020 – дата

Читайте такожВихідні у грудні: як відпочиватимуть українці в завершальний місяць рокуРіздвяний піст має фіксовані дати початку й закінчення. Так, православні християни входять у нього 28 листопада, а завершується  піст у переддень Різдва вже наступного року. Тобто останнім днем нинішнього посту буде 6 січня 2021 року. Триває цей піст рівно 40 днів і тому іменується в церковному статуті Чотиридесятницею.

Оскільки заговини (останній день, коли можна наїстися всього, чого душа забажає) припадають на 27 листопада, коли вшановується пам’ять апостола Пилипа, цей піст ще називають Пилиповим.

Відео дня

Меню в Різдвяний піст: що можна та заборонено їсти

Порівняно з Великим або Успенським постом, Різдвяний не такий уже й суворий. Звісно ж, що під час посту заборонені м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця та сир.

Крім того, у понеділок, середу і п'ятницю забороняються риба й вино, їжу без олії (сухоїдіння) дозволяється вживати тільки після вечірньої. В інші ж дні – вівторок, четвер, субота та неділя – дозволено вживати їжу з рослинною олією.

Що не можна їсти в Різдвяний піст / фото pixabay.com

Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята, якщо вони припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п'ятницю, то дозвіл посту є лише на вино та олію. З 2 січня по 6 січня піст посилюється, і в ці дні навіть у суботу та неділю риба не благословляється.

Основу пісного столу в цей період становлять овочі, каші, бобові та гриби.

Що не можна робити в Різдвяний піст

У цей піст не можна грішити повсякденними гріхами. Варто, зокрема, позбутися гріховних помислів і пристрастей. Не злитися, не лихословити й не засуджувати.

Не вітаються в період посту святкування весіль та гучних днів народжень, а також вживання спиртних напоїв.

Також варто утриматися від подружньої близькості.

Значення й мета Різдвяного посту

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата великого християнського свята в УкраїніРіздвяний піст встановлений, щоб до дня Різдва Христового віряни очистили себе покаянням, молитвою і постом, аби з чистим серцем, душею й тілом могли благоговійно зустріти Сина Божого, що з'явився у світ.

Гастрономічна складова посту є лише засобом для правильного духовного життя, що ґрунтується на молитві й таїнствах покаяння та причастя. Дотримуючись його, людина цілеспрямовано уповільнює темп свого життя, зосереджується не так на тілесному, як на духовному.

Вас також можуть зацікавити інші новини: