Коли Михайлове диво 2023 / икона

19 вересня за старим (юліанським) календарем або 6 вересня за новоюліанським православні відзначають Михайлове диво. Це свято присвячене диву, яке здійснив архангел Михаїл, голова Божого війська. Ця урочистість має особливе значення для українців і її завжди поважали наші предки, адже архангел Михайло вважається покровителем Києва та зображений на гербі столиці.

Михайлове диво - історія свята

Свято присвячене диву, створеному архангелом для захисту християнського храму. Згідно з Біблією, у 4 столітті на території сучасної Туреччини жив християнин Архіп, у якого була тяжко хвора дочка. Якось чоловіку з'явився архангел Михайло і розповів про цілюще джерело в місті Ієраполь. Архіп відвів дочку до цього джерела, і вона вилікувалася.

На знак подяки чоловік збудував храм на місці джерела і став його святителем. Однак це не сподобалося місцевим язичникам. Вони змінили русло гірської річки, щоби вода затопила церкву. У цей момент з'явився архангел Михайло і врятував храм. Ударом меча він розрубав гору, і річки обійшли церкву. Це і називають Михайловим дивом.

Відео дня

Традиції Михайлового дива

У це свято віруючі можуть помолитися архангелу Михайлу за здоров'я для себе та для близьких - вважається, що він обов'язково почує всі молитви. Також архангел Михайло вважається покровителем воїнів. Йому можна помолитися за благополуччя близьких військових.

Цього дня прийнято робити добрі справи та миритися з усіма, з ким людина конфліктувала. Наші пращури помітили, що наші пращури в цей день спостерігали за хмарами. На свято влаштовували братчини - сімейні зустрічі, на яких просили вибачення один у одного та вирішували конфлікти. Наприкінці дня всі обов'язково обіймалися.

Що не можна робити в Михайлове диво

У цей день є багато заборон.

  • Не можна працювати руками і в городі в цей день.
  • Строго заборонено сваритися, лаятися матом, ображати інших людей.
  • Не можна займатися рукоділлям.
  • У цей день не варто зловживати спиртними напоями.
  • Наші предки вважали, що на Михайлове диво не можна брехати, інакше не уникнути біди.

Також, як і будь-якого іншого дня, на Михайлове Чудо 2023 не можна заздрити, бажати зла іншим людям і хвалитися.

Вас також можуть зацікавити новини: