Народне свято 1 січня / фото УНІАН

Православна церква України 1 січня за новим стилем вшановує пам'ять святого Василя Великого, єпископа Кесарійського. Свято Василя вважалося великою урочистістю у наших предків, а традиції його святкування входять у культурне надбання українського народу.

Святкувати день Василя починали ще напередодні, 31 грудня, в Щедрий вечір. Цього дня українська молодь водила козу по селу, співала щедрівки та веселилася. Традиції щедрування збереглися в Україні донині. Також 31 грудня на святковий стіл готували щедру кутю з маслом, молоком чи сметаною.

У народне свято 1 січня молодь зранку ходила сусідніми будинками та посівала. На відміну від колядок та щедрівок, які є розвагою для всіх, посівати ходять лише хлопчики та чоловіки. Під час обряду юнаки засипали поріг господарів будинку зерном та співали посівальних пісень, а потім отримували частування. Посівальне зерно люди не викидали, а давали в корм курям.

Відео дня

Українки на Василів вечір гадали на долю і на суджених. Також за допомогою ритуалів намагалися дізнатися, хто з подружок перша вийде заміж.

Дорослі цього народного свята збиралися вдома у старшого родича і накривали великий святковий стіл. На столі обов'язково були страви зі свинини, тому 1 січня відоме як "свиняче свято". Також цього вечора доїдали вчорашню кутю.

За народними віруваннями, у свято 1 січня у торговців буде вдала торгівля та гарний прибуток. Щоб виручка була гарною, першому покупцеві потрібно поступитися і ціні хоча б на гривню. Також день вдалий для покупок - обновки довго прослужать.

За старим стилем 1 січня віруючі вшановували ченця Києво-Печерського монастиря Іллю Печерського, а також святого Вонифатія. Вонифатій Римський вважається покровителем здоров'я та тверезості. Щоб отримати благословення святого, на це свято варто відмовитись від алкоголю. Також Вонифантію моляться про лікування себе або іншої людини від пияцтва.

1 січня - знак Зодіаку

Народжена 1 січня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. Іменинники цього дня акуратні, дисципліновані, точно дотримуються правил. Деякі знайомі вважають їх занудами. У будинку у них панує порядок, а справи чітко розплановані. Проте характер народжених 1 січня людей не можна назвати спокійним - для них характерні часті зміни настрою. Їх легко довести до сліз.

Свято 1 січня Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 1 січня

Не варто важко працювати в цей день, інакше рік буде важким.

Виносити сміття 1 січня – до біди.

Не можна зустрічати Новий рік в боргах.

Не можна ходити у старому, зношеному, брудному та рваному одязі 1 січня.

Як зустрінеш новий рік, так його й проведеш, тож цієї дати не варто сваритися, плакати, згадувати старі образи.

Прикмети погоди 1 січня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Вітряний день обіцяє великий урожай горіхів в наступному році.
  • Якщо місяць чітко видно, то влітку буде хороша погода.
  • Теплий безсніжний день – до нескорих заморозків.
  • Якщо дерева покриті інеєм, то цей рік буде родючим.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас также могут заинтересовать новости: