Народне свято 12 Квітня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 12 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного єпископа Василя Парійського, священномученика Зінона Веронійського та преподобного Ісаака Сиріна. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподобного Іоанна Ліствичника.

Народне свято 12 квітня здавна вважається невдалим для поїздок та подорожей, бо дороги розмивало брудом, і для походу до лісу, бо тварини починають виявляти шлюбну агресію.

Цей день проводили вдома, займаючись городними роботами. Жінки пророщували насіння та сіяли розсаду, чоловіки займалися ремонтом та орали землю. Після важкого робочого дня у це народне свято йшли паритися у лазню, а також обливались водою та обтирали мокрим рушником. Водні процедури сьогодні вважаються особливо корисними.

Відео дня

Наші пращури вважали, що в цю дату домовик активний і може нашкодити будинку, зіпсувати речі та мучити тварин. Щоб задобрити домовика, люди ставили йому в кутку будинку миску каші чи корж.

У свято 12 квітня прийнято випікати печиво у формі драбини та роздавати всім рідним. Люди вірили, що така випічка допоможе померлим близьким знайти дорогу до Царства Небесного, а живим принесе здоров'я та силу.

12 квітня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Овен. Іменинники цього дня за характером чесні, щирі, принципові та відповідальні. Вони суворі поборники справедливості. Впевнені в собі і не бояться труднощів, мають наполегливість і впертість. Мають сильно розвинені лідерські якості.

12 квітня свято Україна / скріншот Youtube

Що не можна робити 12 квітня

Ходити босоніж - до хвороб ніг.

Не можна випускати тварин з дому або сараю, інакше з ними трапиться біда.

Не можна їсти м'ясо, молочні продукти і яйця.

Не заздріть іншим людям, інакше на вас перейдуть проблеми та тривоги об'єкта заздрощів.

Прикмети погоди 12 квітня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо на вербі з'явилося багато сережок, то рік буде врожайним.
  • Хороший урожай обіцяє відсутність вітру 12 квітня.
  • Сильний вітер сьогодні - до вітряного літа.
  • Якщо черешня зацвіла, значить пора сіяти буряк і кукурудзу. Зацвіла мати-й-мачуха - пора садити картоплю.

Важливо відзначити, що у наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: