Яке сьогодні свято 2 лютого / фото pixabay

Православна церква України 2 лютого за новим стилем відзначає велике церковне свято Стрітення Господнє. Цього дня вшановують жертвопринесення Діви Марії та Йосипа, яке вони принесли Богові в подяку за народження сина. За старим стилем 2 лютого шанували цілителя і пророка преподобного Євфимія Великого.

Українці у це народне свято відзначали зустріч зими і весни. На Стрітення Господнє господині пекли коржики та булочки у формі жайворонків, щоб прискорити настання весни.

Ще однією традицією свята був догляд за садом, худобою, птахами. Селяни цього дня лікували та білили дерева, займалися снігозатриманням у саду, досхочу годували тварин та прибирали хлів. Вірили, що якщо подбати про все живе, то пізніше навесні та влітку добре йтимуть справи по господарству.

Відео дня

Народне свято 2 лютого вважається дуже вдалим для весілля, сватань та будь-яких любовних справ. В українців лютий був періодом весіль та сватань. Адже незабаром настане Великий піст, під час якого не можна одружуватися.

У свято 2 лютого добре хрестити дитину - тоді вона виросте щасливою. Також у цей день часто проводили медичні операції та різні лікувальні процедури, оскільки день вважається вдалим для цілительства. У жінок цього дня проходять легкі та вдалі пологи.

2 лютого - знак Зодіаку

Народжена 2 лютого людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня характером енергійні, цілеспрямовані, активні. Мають нестандартне мислення та не бояться виділятися з натовпу. У важких ситуаціях виявляють рішучість та сміливість, не бояться брати на себе відповідальність. Їхніми головними недоліками є впертість та непоступливість.

2 лютого свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 2 лютого

У цей день люди часто зраджують один одного, тому не варто занадто сильно покладатися на когось.

Не можна піднімати монети з підлоги і землі, інакше будете жити в злиднях.

Співати після заходу - до сліз.

Якщо в цей день втратили рукавичку або шкарпетку, то викиньте і її пару, інакше буде біда.

Прикмети погоди 2 лютого

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Сонячний день обіцяє теплу і суху весну.
  • Який день сьогодні, такою буде і Масляна.
  • Іній сьогодні - до дуже холодних ночей.
  • Потепління і ожеледь - до ранньої весни.
  • Яка Стрітення, такою буде весна.
  • На дахах довгі бурульки – до гарного врожаю зернових.
  • Якщо пішов сильний снігопад, то цього року буде добрий урожай хліба.

Важливо пам'ятати, що у наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: