Яке сьогодні свято 2 січня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 2 січня за новим стилем вшановує пам'ять римського єпископа Сильвестра. За старим стилем 2 січня віруючі вшановують пам'ять священномученика Ігнатія Богоносця та чудотворця Іоанна Кронштадського. Цього дня влаштовують хресні ходи та молебні у храмах.

У народне свято 2 січня українці приділяли більше уваги курнику. У середині зими кури несли набагато менше яєць. Щоб птахи краще неслися, у їхній корм додавали кісткове борошно, варені овочі, крейду, яєчну шкаралупу.

Щоб захистити курей від нечисті та хвороб, у курнику підвішували за нитку "курячого бога" - чорний або коричневий камінь з отвором посередині. Великим успіхом вважалося знайти такий камінь.

Відео дня

Наші предки вважали свято 2 січня небезпечним днем, коли землею ходить багато злих духів. Щоб захистити оселю від зла, будинок обходили з іконою в руках. Також зі святим образом потрібно обійти комори та льохи. Вірили, що такий ритуал захистить житло від злих сил, голоду та злиднів.

Це народне свято вважається вдалим для лікування будь-яких недуг, особливо хвороб ніг. Будь-які цілющі процедури, масажі та операції пройдуть успішно та принесуть полегшення.

2 січня - знак Зодіаку

Народжена 2 січня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. Іменинники цього дня за характером старанні, працьовиті та економні. Вони стійко витримують будь-які проблеми. Дуже вимогливі до себе та до оточуючих. Не схильні до емоційних вчинків і мають хорошу самодисципліну. Народжені 2 січня люди мають схильність до точних наук.

Свято 2 січня Україна / фото УНИАН

Що не можна робити 2 січня

Не можна впускати в будинок старих і немічних людей, інакше господарі будинку можуть захворіти. Але можна ходити до літніх в гості.

Не можна нічого позичати у сусідів.

Не перераховуйте курей цього дня - погана прикмета. Птахи почнуть частіше хворіти.

Щоб у новому році не турбували хвороби печінки, 2 січня не можна пити спиртних напоїв.

Прикмети погоди 2 січня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Який день сьогодні, таким буде серпень.
  • Чим більше снігу на деревах, тим краще буде урожай в цьому році.
  • Синички голосно співають - до затяжних морозів.
  • Легкий іній на деревах - до ясної погоди.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: