Яке свято 20 вересня / фото Pixabay

Православна церква України за новоюліанським календарем 20 вересня вшановує пам'ять великомученика Євстафія Плакиди, а також його дружини та дітей. Цю віруючу сім'ю стратили супротивники християнства. За старим стилем у цей день вшановували пам'ять мученика Созонта та преподобного Луки Глубореченського.

Наші пращури в народне свято 20 вересня стежили за силою та напрямом вітру, і гадали про погоду за вітром. Північний вітер обіцяв похолодання, південний - потепління, західний - дощі, східний - до теплої та ясної погоди.

Також у це народне свято проводили обряд очищення на вітрі. Люди вірили, що вітер у цю дату приносить добро і допомагає позбутися негативу. В цю дату виходили на височину і вставали обличчям проти вітру, і висловлювали свої тривоги та хвилювання. Вважалося, що вітер понесе подалі від людини погане.

Відео дня

З 20 вересня протягом тижня прибирали цибулю на городі. Наші пращури добре знали ознаки зрілості цибулі - стрілки повинні опадати до землі. Якщо на овочі було багато лушпиння, то чекали холодної зими.

До 20 вересня не збирали цибулю і не спалювали лушпиння - це вважалося поганою прикметою, що призводить до неврожаю. У цю дату можна готувати і їсти будь-які страви з цибулі - вони принесуть міцне здоров'я та гарне самопочуття. А лушпиння використовували для удобрення городу та виготовлення масок для обличчя та шкіри. Також цибуля була незамінною при застуді.

Зв'язки цього овочу розвішували на порозі або над вхідними дверима, щоб захистити будинок від неприємностей та хвороб. З лушпиння дівчата готували цілющий відвар для здорового і красивого волосся. Для міцного здоров'я у цей день потрібно з'їсти шматочок сирої цибулі.

20 вересня - знак Зодіаку

Народжена 20 вересня людина за знаком Зодіаку - Діва. Іменинники цього дня дуже мрійливі та мають багато далеких планів, але не вміють жити справжнім. Дуже хороші у плануванні бюджету. За характером спокійні та неквапливі, не люблять термінової роботи. Постійно чимось займаються та рідко дозволяють собі розслабитися.

20 вересня свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 20 вересня

Невдалий день для збору винограду в саду. Зібрані ягоди швидко згниють.

У цей день не можна грубо поводитися з дітьми і кричати на них.

Не варто в цей день свататися, інакше вас спіткає невдача. В цілому день не підходить для романтичних справ.

Давати гроші або речі в борг сьогодні  - до втрати грошей.

Прикмети погоди 20 вересня

  • Якщо шишки широко розкриті, то гряде потепління, а якщо лусочки на шишках щільно закриті, то скоро похолодає.
  • Чим вище на хвойних деревах ростуть шишки, тим пізніше настане зима.
  • Чорні хмари віщують дощі.
  • Журавлі високо летять - до холодної і мокрої осені.
  • Східний вітер дме - до грози.

Вас також можуть зацікавити новини: