21 листопада - Михайлів день: народні прикмети, традиції, молитва святому

Які народні прикмети потрібно дотримуватися на Михайлів день - читайте на УНІАН.

Православні віруючі відзначають церковне свято 21 листопада - святкування захисника небесних сил - Архістратига Михаїла. У народі день отримав назву "Михайлівські відлиги" або "Михайлівські грязі " через те, що 21 листопада дороги відтавали. 

Найчастіше, в цей день погода ще тепла, але люди вже зустрічають початок зими, тому що з Михайлова дня починаються холоди і заморозки.

Що не можна робити 21 листопада

Сьогодні категорично заборонено виконувати будь-яку роботу в корисливих цілях. У давнину люди намагалися не мити голову - боялися "вимити" розум. Варто утриматися від сварок, образ і лайки. Краще мислити позитивно і сходити до церкви, щоб помолитися за здоров'я для рідних. 

Що можна робити в Михайлів день

У цю дату наші предки намагалися допомагати людям або займатися благодійністю. Також день вдалий для вирішення будь-яких сімейних проблем. Обов'язковим було накривати святковий стіл, запрошувати гостей або самим ходити до друзів. За старих часів день Архістратига Михаїла відзначали цілий тиждень, а потім починали дотримуватися Різдвяного поста.

21 листопада - народні прикмети

  • вранці мороз - у грудні та січні буде багато снігу;
  • густий туман - скоро потеплішає;
  • на хвойних деревах немає шишок - зимовий період буде теплим;
  • падає мокрий сніг - до дощової зими.

Михайлів день - молитва за близьких

О Господи Боже Великий, Царю безначальний, пішли, Господи, Архангела твого Михайла на допомогу рабу твоєму (ім'я) вилучені мене від ворог моїх видимих і невидимих! Про Господній Архангел Михаїлі, вилий миро на раба свого (ім'я). Про Господнього Михайла Архангела, демонів нищівнику! Заборони всім ворогам, що борються зі мною, створи їх яко вівці і розтрощи їх, яко прах перед лицем вітру. Про Господній великий Михайла Архангела, шестикрилатий перший княже і воєводі невагомих сил, Херувим і Серафим! Про Господній угодний Михайла Архангела! Буди ми допомогу у всьому: в образах, в скорботах, в печалех, в пустелях, на роздоріжжях, на річках і на морях тихе притулок! Визволи, Михайла Архангела, від усякої принади диявольські, егда почуєш мене, грішного раба свого (ім'я), молиться тобі і закликає ім'я Твоє святе, прискори на допомогу мою, і почуй молитву мою, про Великий Архангелі Михаїлі! Поведи вся противляться мені силою чесного Животворящого Хреста Господнього, молитвами Пресвятої Богородиці і святих Апостол, і Святого Миколая Чудотворця, Святого Андрія Юродивого і Святого Пророка Божого Іллі, і святих великомученик Микити і Євстафія, преподобних батько всіх святителів і мученик і всіх святих небесних сил. Амінь.

Читайте також: