Народне свято 6 лютого / фото УНІАН

Православні віруючі сьогодні відзначають церковне свято 6 лютого - день пам'яті преподобної Ксенії. УНІАН розповість, які народні прикмети діють сьогодні та що потрібно робити 6 лютого.

Свято 6 лютого - день пам'яті преподобної Ксенії

Ксенія жила в V столітті і була дочкою відомого римського сенатора. Будучи зовсім юною, дівчина прийняла рішення залишитися незайманою, не виходити заміж, а потім з двома рабинями пішла з дому. Відправившись в Олександрію, дівчата познайомилися з настоятелем святої обителі апостола Андрія, яка перебувала в Мілассі. Ксенія поїхала туди, придбала ділянку землі і побудувала церкву, при якій заснувала монастир, де пізніше стала дияконесою.

Прославилася Ксенія, як свята, яка відвела багато душ від гріха, завжди допомагала нужденним словом або молитвою. Займалася благодійністю і проповідувала християнську віру.

Відео дня

Слов'яни прозвали це свято "Аксинья-напівхлібниця" через безліч прикмет і традицій, пов'язаних з датою. 

Традиції 6 лютого

Що потрібно робити на Аксинью-полухлебницу / фото ua.depositphotos.com

У цю дату селяни помічали, що половина зими вже пройшла. Вони перевіряли запаси хліба - вважалося, що до нового врожаю їм знадобиться стільки ж хліба, скільки вони вже з'їли. Звідси і назви свята: "напівхлібниця" і "напівзимниця".

Існувало просте ворожіння на хлібі, яке допомагало з'ясувати, чи буде підвищуватися ціна на нього. Люди брали печений хліб і зважували його ввечері на вагах, а вранці повторювали процедуру:

  • вага хліба зменшилася - ціна впаде;
  • підвищилася - хліб подорожчає;
  • вага не змінилася - ціна залишиться такою ж.

Орієнтуючись на ціну, люди знали і про те, яким буде врожай. Якщо ціни знижуються, то врожай буде хорошим, підвищуються - мізерним, а сам хліб дорогим.

Що не можна робити 6 лютого

Наші предки в цей день не ставили квас - вважалося, що порушення заборони спричинить за собою неврожайну осінь. Не можна сьогодні зав'язувати вузли - це "притягує" смерть. Сни, які ви побачите в ніч з 5 на 6 лютого, двозначні. Вони здійсняться, але навпаки. При цьому, розповідати про них нікому не можна, інакше не збудеться.

Народні прикмети 6 лютого

Прикмети погоди сьогодні / фото УНІАН, Денис Прядко
  • яка погода в цей день - такою буде і весна;
  • безвітряна погода сьогодні - друга половина липня буде сухою і спекотною;
  • хмари рідкісні і високі - настане відлига;
  • заметіль 6 лютого - весна прийде пізно.

Згідно з повір'ями, молодим людям не можна сідати за стіл до вечері першими, інакше вони накликають на себе смерть. Тому люди похилого віку відводили біду від дітей і раніше за інших починали трапезу.

Вас також можуть зацікавити новини: