Яке сьогодні свято 10 березня / фото Benjamin Balazs, Pixabay

Православна церква України 10 березня за новим стилем вшановує пам'ять мучеників Кодрата Нікомідійського, Діонісія та Віктора, а також мучениць Василини, Ніки, Галини, Феодори та багатьох інших. За старим стилем у свято сьогодні згадують Константинопольського патріарха святого Тарасія.

Українці у це народне свято копали колодязі та відводили воду у підземні канави. Також день присвячували водним процедурам – ходили у лазню, обливали та обтирали холодною водою. Жінки прали одяг та постільну білизну у річці. Люди вірили, що все це принесе міцне здоров'я та прибере біль у суглобах.

Ще одним ритуалом для міцного здоров'я у свято 10 березня було приготування трав'яного чаю. Відвари готували з чебрецю, деревію, полину або польової ромашки. Рослини збирали та сушили вручну, а потім заливали окропом.

Відео дня

У народне свято 10 березня лікувалися від лихоманки, легеневих захворювань та хвороб горла. Вважалося, що вилікуватися від лихоманки у цей день набагато легше, але й шанс підхопити хворобу вищий. Наші пращури у день Тарасія намагалися не спати вдень чи ввечері, щоб не захворіти на гарячку. Проте ця заборона не стосується дітей.

Загалом сьогоднішній день на Русі вважався нещасливим та небезпечним, тому на цю дату намагалися нічого важливого не планувати.

23 березня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Риба. Іменинники цього дня мають спокійний, приємний характер. Вони доброзичливі та приємні у спілкуванні, але дуже чутливі до критики та негативу, тому їх легко засмутити. Вони мають високий інтелект і хороші здібності до навчання, але їм не вистачає зібраності та дисципліни.

10 березня свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 10 березня

У день Тарасія, за давніми прикметами, не можна спати в світлий час доби, інакше таку людину вразить хвороба.

Також наші предки говорили, що 10 березня не можна їздити верхи на коні.

Якщо з'явився туман на дорозі, то, по можливості, не варто вирушати в далеку подорож.

Не можна цього дня заважати птахам, руйнувати їх гнізда та різати свійську птицю на м'ясо.

Невдалий день для риболовлі.

Прикмети погоди 10 березня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  •  Грім 10 березня гримить - до швидкого похолодання.
  • Гарна погода на Тарасія обіцяє погоже і в міру дощове літо.
  • Південний вітер дме - до потепління.
  • Якщо випав сніг, то справжня весна настане тільки в квітні.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: