Яке сьогодні свято 14 грудня / фото УНІАН

Православна церква України 14 грудня за новим стилем вшановує святих мучеників Фірса, Левкія та Калинника.

У народне свято 14 грудня наші пращури намагалися не виходити з дому, оскільки вірили, що цього дня по землі розгулює погань, напускає на людей лихоманки та заплутує мандрівників. За давніми віруваннями, нечисть може набувати форми тварини, тому 14 грудня намагалися не підходити до незнайомих бездомних тварин.

У свято 14 грудня, за давніми традиціями, обов'язково варто добре помитися і вимити голову, а в ідеалі - сходити в лазню і попаритися. Чисту людину у цей день не зачеплять хвороби та нечиста сила.

Відео дня

За старим стилем цього дня згадують старозавітного пророка Наума. У Київській Русі святий Наум вважався покровителем грамоти та навчання. Йому молилися як школярі, так і дорослі, щоб він додав розуму і допоміг прийняти мудре рішення. Дата 14 грудня вважається дуже вдалою для будь-якого навчання, придбання нових навичок і творчості. На це народне свято раніше випадав День вчителя.

Батьки в Наумів день відправляли дітей на навчання або запрошували додому вчителів. Також цю дату можна присвятити науковій роботі або прочитанню якоїсь складної книги. При цьому під час читання потрібно дотримуватися деяких правил, щоб прочитане добре засвоїлося: не їсти і не пити за книгою, не розмовляти, не загинати книжкові сторінки.

14 грудня - знак Зодіаку

Народжена 14 грудня людина за знаком Зодіаку - Стрілець. Іменинники цього дня за характером життєрадісні та впевнені у собі, здатні на безкорисливі вчинки та щиру турботу про близьких. Але користуватися собою вони не дозволяють. Народжені 14 грудня люди дуже цілеспрямовані та завзяті у досягненні своїх цілей.

Свято 14 декабря Україна / фото Beats Beats,Pixabay

Що не можна робити 14 грудня

Наші предки говорили, що під час читання не можна їсти, інакше можна "з'їсти" розум.

Не можна залишати відкритою книгу, яку зараз не читають.

У цей день не можна лаятися матом.

Суворо заборонено напиватися, і взагалі не варто пити алкоголь сьогодні. За прикметою, така людина може стати алкоголіком.

Прикмети погоди 14 грудня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Північний вітер обіцяє сильне похолодання.
  • Якщо зірки на небі яскраво мерехтять, то буде хуртовина.
  • Собаки весь день гавкають - до снігопаду.
  • Хмари пливуть проти вітру - до похолодання.
  • Ворони голосно каркають – до похолодання.
  • Якщо погода протягом дня часто змінюється, то незабаром настане відлига.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети нам актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: