Яке сьогодні свято 16 березня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 16 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Савіна і єпископа Аристовула Вританійського, а також папу римського Олександра I. За старим стилем у свято сьогодні вшановують трьох мучеників Євтропія, Клеоника і Василіска, які померли за християнську віру.

Цього дня українці очікували потепління, дощів, танення снігів і розколювання льоду на річках. У теплі роки в середині березня вже поверталися перелітні птахи. Наші пращури в це народне свято ходили до водойм і набирали джерельну воду. Жінки прали одяг і постільну білизну в ополонці.

За народною прикметою, жінкам для міцного здоров'я і красивої шкіри цього дня потрібно вмитися джерельною або морською водою.

Відео дня

Ще однією традицією в народне свято 16 березня є робота на городі. З цієї дати селяни починали сіяти розсаду і садити плодові дерева в саду. Ділянку в день Олександра обходили з освяченим хрестом у руках. Вірили, що такий простий ритуал підвищить врожайність землі, а також допоможе прискорити настання весни і швидше нагріти ґрунт.

Також у свято 16 березня осіняли хрестом ворота, вхідні двері та всі вікна в будинку, а ще піч. Такий ритуал, за задумом, мав захистити дім і його мешканців від неприємностей і хвороб.

16 березня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня за характером оптимістичні та світлі люди. Вони вміють помічати найкращі якості в нових знайомих. Мають велику працьовитість і завзятість, завдяки чому досягають великих успіхів навіть у тих сферах, де не мають таланту.

16 березня свято Україна / фото Gosia K,Pixabay

Що не можна робити 16 березня

У цей день не можна без потреби ходити в ліс і в будь-яку дику місцевість. У цей день в лісі можна зустріти агресивних тварин, а також сильно промочити ноги через негоду.

Також 16 березня не можна розгризати насіння і гризти тверду їжу, інакше зуби зіпсуються і почнуть хворіти.

Не можна 16 березня оформляти кредити і брати гроші в борг, інакше весь рік будете в боржниках.

Прикмети погоди 16 березня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Грім в цей день гримить - до погіршення погоди в найближчі дні.
  • Якщо шпаки прилетіли, то буде хороший урожай зернових.
  • Кішка весь день ховається в тепле місце - скоро похолодає.
  • Гроза в цей день віщує вдалу риболовлю і хороший улов риби в наступні дні.
  • Якщо на деревах набрякли бруньки, то вже можна сіяти на городі ранні овочі.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: