Яке сьогодні свято 16 листопада / фото УНІАН

Православна церква України 16 листопада вшановує одного з дванадцяти апостолів Левія Матвія. Він був автором однієї з Євангелій.

У народне свято 16 листопада часто наставало невелике потепління. При цьому наші предки помічали, що чим теплішим видався день, тим морознішою буде зима. Дату наші предки присвячували підготовці до зими та походів у гості. Дівчата ворожили на суджених.

За старим стилем 16 листопада відзначали свято на честь святої Анни Всеволодни, дочки київського князя Всеволода Ярославовича. В Київській Русі цей день отримав назву Анна Холодна, оскільки вже наступали справжні морози і нерідко випадав перший сніг.

Відео дня

У це народне свято наші предки збирали і заморожували пізні ягоди - брусницю, журавлину, виноград, калину, шипшину. З них варили вітамінний чай, пекли пироги або готували ягідний кисіль. Страви з ягодами обов'язково давали дітям, щоб ті росли міцними і рум'яними.

Дівчата 16 листопада займалися рукоділлям. Це хороший вечір для прядіння одягу з овечої вовни або лляних ниток. Чоловіки в цей день різали свиней і заготовляли на зиму сало.

Свято 16 листопада в давні часи вважався небезпечним через розгул нечисті. У той же час в цю дату ходили до знахарів для зняття пристріту і негативу.

16 листопада - знак Зодіаку

Народжена 16 листопада людина за знаком Зодіаку - Скорпіон. Іменинники цього дня за характером товариські та активні. Вони більше люблять говорити, ніж слухати інших. Бувають неуважними до близьких та часто забувають обіцянки. Вміють старанно працювати та талановиті у своїх улюблених сферах, але в домашньому побуті дещо ліниві.

Яке свято 16 листопада Україна / фото pixabay.com

Що не можна робити 16 листопада

Садити озимі культури після Анни Холодної не варто - вони не встигнуть прижитися на городі до морозів.

Невдалий день для весілля, вінчання і сватання.

У цей день можна займатися рукоділлям, але не можна пришивати гудзики.

Поганий день для риболовлі.

Не можна розповідати чужі секрети сьогодні, інакше і ваші таємниці стануть відомі.

Не можна займатися важкою фізичною працею сьогодні, піднімати важкі речі.

Не можна дарувати і приймати в подарунок постільну білизну, інакше на ній часто снуватиметься кошмари.

Прикмети погоди 16 листопада

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Південний вітер дме - до швидких морозів, західний - до дощів і туманів, східний - до похмурої, але сухої погоди, північний - до потепління і сильної роси.
  • Якщо дим з труби піднімається вгору - то скоро похолодає, але буде сухо, а якщо стелиться над землею, то погода буде мокрою.
  • Вранці вдарив сильний мороз - до швидкого снігопаду.
  • Якщо калюжі вкрилися льодом, то в наступному році буде хороший урожай снігу.
  • На цибулині багато лушпиння - до суворої і холодної зими.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети нам актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: