Яке сьогодні свято 17 лютого / фото Pixabay

Православна церква України 17 лютого за новим стилем вшановує пам'ять великомученика Феодора Тирона та преподобного Феодора Києво-Печерського, а також сестри апостола Філіпа Маріамни.

За старим стилем у цю дату шанували преподобного Миколу Сповідника. У цей день зазвичай стояли сильні лютневі морози, тож народне свято 17 лютого отримало назву Микола Студений. Рідкісний рік проходив без морозів у свято сьогодні.

День Миколи Студеного вважається дуже вдалим для будь-якого лікування та цілительства. Хвороби в цю дату легко виліковуються, а операції та медичні процедури проходять вдало. Також дата дуже вдала для подорожей.

Відео дня

В українців протягом лютого тривав сезон весіль. Молоді люди намагалися побратися до того, як настане городній сезон і розпочнуться пости. За давніми українськими традиціями юнак посилав сватів до коханої. Якщо вона погоджувалась на весілля, то батьки нареченої йшли в гості до нареченого на оглядини.

Чоловіки в це народне свято займалися ремонтом возів та садового інвентарю. Вірили, що якщо заздалегідь підготуватись до сільськогосподарського сезону, то з урожаєм пощастить. Жінки присвячували день рукоділлю.

17 лютого - знак Зодіаку

Народжені сьогодні люди за знаком Зодіаку - Водолії. Іменинники цього дня характером енергійні, відкриті, щирі. Високо цінують справедливість та правду. Невдачі їх не лякають, а мотивують намагатися ще більше. Народжені 17 лютого працьовиті та завзяті.

17 лютого свято Україна / фото Jürgen, Pixabay

Що не можна робити 17 лютого

За давніми повір'ями, в цю дату собаки стають злішими і агресивнішими. Ні в якому разі не можна в цю дату дражнити собаку, кричати перед нею і розмахувати руками, а також підходити близько до незнайомих собак.

Якщо захворіли в цей день - не можна відмовлятися від лікування, інакше хворобу буде важко вилікувати.

Без великої потреби в цей день не можна ходити в ліс. Там можуть бути злі вовки.

Прикмети погоди 17 лютого

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Іній на Миколая - до хорошого врожаю влітку.
  • Довгі бурульки на дахах віщують хороший урожай вівса і льону.
  • Якщо на озерах і річках почав танути лід, то скоро настане весна.
  • Жайворонки і граки прилетіли із зимівлі - до ранньої весни і швидкого потепління.
  • Якщо у ялинки гілки вниз згинаються, то скоро піде сніг, а якщо гілки загнуті вгору, то погода буде теплою і ясною.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.

Вас також можуть зацікавити новини: